Ugrás a tartalomra
Tanjug/Nebojša Raus

Vučić a koszovói helyzetről: nem vagyok derűlátó

2023.06.02
21:20
2023.06.03
07:52
Forrás
B92, Blic
Nekem a műsor előtt öt tanácsadó azt javasolta, hogy ne legyek morcos, pesszimista, de én a dolgokat másként látom, nem vagyok optimista - fogalmazott a szerb elnök.

Nem vagyok derűlátó Koszovó ügyében - mondta Aleksandar Vučić. A szerb elnök a Prva TV vendégeként beszélt az aktuális témákról. A műsor elején a kiélezett koszovói helyzetről esett szó. Hozzátette, mindenki tudja, hogy a koszovói kormányfő a vétkes a helyzetért. Albin Kurti viszont tisztában van azzal, hogy bármit tesz, az amerikaiak akkor is Koszovó függetlensége megőrzését támogatják, és nem fogják megengedni az ezer szerb katona és rendőr jelenlétét.

Albin Kurti háborúról álmodik, arról, hogy ő is Zelenszkij lesz. Azt akarja, hogy Szerbia összetűzésbe kerüljön a NATO-val. Nekünk egyáltalán nem áll érdekünkben háborúzni - mondta a szerb államfő. Mi békét akarunk, kompromisszumot, a feszültség csökkenését. Az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozójára kitérve az elnök azt mondta, hogy ott mindenki Putyinról, Oroszország elleni szankcióról beszélt. Ez az egyetlen témájuk, másról nem tudnak beszélni - húzta alá Vučić.

A szerb elnök az iskolai lövöldözésről is beszélt. Azt mondta, leginkább azt szerette volna, ha mindenki együtt, vagyis az ellenzékkel közösen demonstrálnak az erőszak ellen. Egymillió ember összegyűlt volna. Sajnos, ez nem történt meg - fogalmazott Vučić. A szerb elnök nem hiszi, hogy a valóságshow-k az erőszak fő okozói. Egyes politikai műsorok tízszer rosszabb értékrendet közvetítenek. A parlamentben minden reality-nél pocsékabb műsor zajlik, és akkor a parlament közvetítését is be kellene szüntetni - mondta a szerb elnök. Nem szabadna leadni olyan filmeket, mint a Rambo, Rocky vagy a Keresztapa. Mindezt meg kellene szüntetni? kérdezte. Elmondta, hogy eddig már 67 000 fegyvert és robbanószerkezetet szolgáltattak be a lakosok.

A lehetséges rendkívüli választásokra is kitért. Várta, hogy valaki jelentkezzen az ellenzékből, de ez nem történt meg. Őket nem érdeklik a választások. Ha valaki akar voksolást, akkor tessék, lehet - fogalmazott. Az átmeneti kormányokról is kifejtette a véleményét, mégpedig, hogy amíg él, addig Szerbiában szó sem lehet ilyenről.

A kérdésre, hogy a Népi Mozgalom a Szerb Haladó Párt helyére lépne, azt mondta, hogy nem, az SZHP helyettesíthetetlen, az a legjobb politikai tömörülés. A Népi Mozgalom ideális lesz új energia felszabadítására, új győzelmekre. A politikai életből való távozásról pedig magam fogok dönteni - emelte ki Vučić. Hozzátette, hogy a következő választásokon még részt vesz.

Aleksandar Vučić

Most

21:04, Frissítve: 21:16

Kivonulnak a térségből

Eszem ágában sincs arra utasítani a szerb katonaságot, hogy lépjék át a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonalat - nyilatkozta a Financial Times brit lapnak Aleksandar Vučić.
16:05, Frissítve: 17:32

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A fejlesztés által lehetőség nyílik arra, hogy a helyi evangélikus közösség hitében megmaradhasson. Az ünnepélyes felszentelést ma délelőtt tartották.
14:45, Frissítve: 16:26

Ragadós, szaftos, megnyalhatod utána minden ujjadat

Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi körömpörköltfőző-versenyt a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A VMSZ helyi szervezete által megtartott hagyományőrző gasztronómiai eseményen idén 19 csapat vett részt.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.