Ugrás a tartalomra

Vučić: A koszovói kérdést csak kompromisszumos megoldással lehet rendezni

2019.06.07
16:19
2024.03.19
08:50
Forrás
Pannon RTV
A GLOBSEC közép- és kelet-európai biztonságpolitikai fórumon Vučić azt mondta, a koszovói kérdést csak kompromisszumos megoldással lehet rendezni, mégpedig úgy, hogy mindkét fél enged egy kicsit.

Fotó: Tanjug/GLOBSEC2019/Tomas Pospichal/bk

A rendezvény egyik fórumán beszélgetett egymással Aleksandar Vučić szerb államfő, Milo Đukanović, Montenegró elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök. Aleksandar Vučić a Koszovó által bevezetett 100 százalékos vámok megszüntetését kérte. Kiemelte, Szerbia és Pristina másként tekint Koszovó területére: „Csak, hogy még valamit mondjak ezekről a vámokról. Tudják, jómagam nem vagyok egyike azoknak a nagy politikusoknak, mint itt a többiek, akiknek mindig szélesebb rálátása van, mint az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, az Európai Unió, Oroszország, bárhogy is nevezzük őket, engem azok a milliók érdekelnek, akik a szerb néphez tartoznak. Ezért vagyok olyan lelkes, hogy keressük meg azt a pénzt, amit népünk megérdemel, és ennyi. Hagyják el a vámokat és tárgyalhatunk bármiről, amiről csak akarnak.”     
 

Hashim Thaci koszovói elnök hisz abban, hogy Belgrád és Pristina mindent átfogó és nemzetközileg is elismert megegyezést köthet még idén. Megemlítette a 2013-as brüsszeli megállapodás kedvező hatásait is: „A 2013-as megegyezésnek rendkívüli hatása volt a viszonyunkra, területi és társadalmi integrációja is volt a koszovói szerb közösségnek, az intézmények és a társadalom tekintetében Koszovóban, az északi részen is és Koszovó egész területén.”

A szerb elnök egyébként több kétoldalú tárgyaláson is részt vett, amerikai és európai diplomatákkal egyeztetett. Az idei GLOBSEC fórumon megtartott előadások és panelbeszélgetések négy fő területre összpontosítanak. Ezek közül a vezető téma az EU jövője, a nyugati intézmények válsága, a fenntartható fejlődés, a globális gazdaság kérdései, a klímaváltozás és a terrorizmus. A rendezvényre hatvan országból több mint 1300 vendéget, politikusokat, kül-és biztonságpolitikai szakértőket, elemzőket hívtak meg. Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli.   

Pozsony
GLOBSEC
Hashim Thaçi
Aleksandar Vučić

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.