Ugrás a tartalomra

Vučić: Kurti kijelentéseinek célja a politikai pontszerzés

2020.02.07
12:07
2020.02.28
17:57
Forrás
Pannon RTV
Szerbia és Koszovó viszonyáról, a közelgő választásokról, Szerbia gazdasági helyzetéről és a montenegrói helyzetről beszélt a szerbiai köztévé reggeli híradójában Aleksandar Vučić szerb államfő.

Albin Kurti új koszovói kormányfő egyik első intézkedéseként megszüntetné a szerb árukra kivetetett száz százalékos behozatali vámot. A tervezett intézkedéssel kapcsolatban most Vučić is elmondta véleményét.

Kedden, február 4-én megalakult az új koszovói kormány Albin Kurti vezetésével. Kurti a kinevezését követő egyik első kijelentéseként a szerbiai termékekre kirótt 100 százalékos koszovói vámról beszélt. Azt mondta, az új koszovói kormány egyik első intézkedéseként megszünteti ezt, és a vám mértékét kölcsönösségi alapon határozza meg.

Kurti kijelentését a nemzetközi sajtó Szerbiának tett gesztusként értékelte.
Aleksandar Vučić szerb államfő szerint pont ez volt Kurti célja, vagyis hogy nemzetközi viszonylatban jó fényben állítsa be magát, és politikai pontokat szerezzen: „Ez várható volt. Kurti javítja a nemzetközi politikai pozícióját. Számunkra a szerbek ellátása és a szerb gazdaság további fejlődése miatt fontos.”

Arra a kérdésre, hogyan vélekedik Szerbia a Kurti által felhozott kölcsönösség elvéről a vám esetében, Vučić ezt mondta: „Azt akarják mutatni, hogy ők egy ugyanolyan állam, mint Szerbia, így bevezethetünk kölcsönösséget. Mi ezt nem tehetjük meg, mert nem tartjuk Koszovót önálló országnak.”

Vučić elmondta, nincs tervben találkozó Albin Kurtival, de nem zárja ki a lehet.

A közelgő szavazásokról is beszélt a szerb államfő a Szerbiai RTV Híradójában. Egyes politikai körök bejelentették a választások bojkottját, mert tudják, hogy az emberek nem szeretik őket – mondta a szerb államfő. Aleksandar Vučić szerint attól tartanak, hogy a választásokon kiderülne, milyen alacsony a támogatottságuk. A törvénymódosításról elmondta, hogy a választási küszöb három százalékra csökkentése csak a Szerb Haladó Párt számára kockázatos, ugyanis ezáltal kevesebb képviselői helyhez juthatnak, még akkor is, ha hatszor nagyobb a támogatottságuk az ellenzékhez képest.

Aleksandar Vučić a Nemzetközi Valutaalap mintatanulójának nevezte Szerbiát. Idén a teljes GDP eléri majd a csaknem 50 milliárd eurót emelte ki az elnök. Elmondta, elégedett azzal, hogy az ország azok közé az európai államok közé tartozik, amelyek a legnagyobb gazdasági növekedést valósítják meg. Ez nagyobb béreket és nyugdíjakat jelent majd - emelte ki Vučić. Tavaly 4,4 százalékos volt a GDP növekedése, és ennél csak azért nem volt magasabb, mert Pristina száz százalékos vámot vetett ki a szerbiai termékekre - mondta az államfő.

A szerb nép jelenlétének a megőrzése Montenegróban állampolitikai cél, mondta el Aleksandar Vučić. Hozzátette, hogy úgy gondolja Szerbia mindig jó szándékú volt és tisztelettel viszonyult Montenegróhoz. Vučić azt is elmondta, azt szeretnék elérni, hogy az emberek a szülőföldjükön maradjanak, joguk legyen a hitük gyakorlására és a templomaikra. Mindezt a szomszédos állam szuverenitásának tiszteletben tartásával, a belső ügyeibe való beavatkozás nélkül szeretnék megvalósítani.

Aleksandar Vučić
Albin Kurti

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.