Ugrás a tartalomra

Vučić: Küzdeni fogunk a nemzetközi jog tiszteletben tartásáért

2022.09.10
17:15
2022.09.10
21:57
Forrás
Pannon RTV
Ülésezett a Nemzetbiztonsági Tanács. Az ülésen a koszovói eseményeket és a jövő hét végére tervezett Europride felvonulást érintő kérdéseket elemezték és vitatták meg, de az energiaválságról, valamint a télre való felkészülésről is szó esett.

Ami a koszovói helyzetet illeti Szerbia a nagyok múltbéli elvtelen magatartásának a járulékos kárává vált. A Németország és Franciaország kül- és biztonságpolitikai tanácsadóival péntek este folytatott tárgyalások egyáltalán nem voltak könnyűek – mondta Aleksandar Vučić a szerb Nemzetbiztonsági Tanács ülése utáni sajtótájékoztatóján. Javaslat érkezett, hogy a brüsszeli egyeztetések folytatódjanak és végleges megoldások szülessenek. Vučić szerint a tárgyaló felek hangsúlyozták, hogy Európának nincs szüksége újabb összetűzésekre, ezért a lehető leggyorsabban kell megoldani a problémákat. A szerb elnök figyelmeztette őket, hogy a koszovói rendőrség tavaly szeptember óta illegális bázisokat hoz létre Koszovó északi részén.

Küzdeni fogunk a nemzetközi jog tiszteletben tartásáért. A népünk mellett leszünk. A koszovói emberek tökéletesen értik mit teszünk, mert törekszünk arra, hogy elkerüljük az összetűzéseket, tehát hogy őrizzük a békét, ezzel egyidőben pedig nem csak az északi részen élők, hanem az egész Koszovó területén élő emberek tudják, hogy velük vagyunk.

A szerb elnök felhívta a figyelmet arra, hogy cukorból és tejből is van elég Szerbiában, ezért szükségtelen, hogy az emberek feleslegesen túlvásárolják magukat ezekből a termékekből. Kitért arra is, hogy a gázellátás is biztosítva lesz. Az udvarnoki gáztároló teljesen megtelt - emelte ki. Ugyanakkor megismételte, hogy az ország nehéz tél előtt áll és az állam az áramfogyasztás csökkentését fogja javasolni. Minden hónapot a tavalyi év ugyanazon hónapjával fogják összemérni.

„Az lesz a javaslat, hogy mindenki aki 5 és 20 százalék között csökkent a fogyasztásán, tehát elég lesz csak 5 százalékot is csökkenteni, azok további 10 százalékos engedményt kapjanak a számlájukra. Tehát amellett, hogy az 5 és 20 százalék közötti csökkentés miatt kevesebbet kell majd fizetni, további 10 százalékos engedményt is kapnak a számlákra.”

Azok a polgárok, akik 20-30 százalékot csökkentenek az áram fogyasztásán, további 20 százalékos engedményre számíthatnak – tette hozzá a szerb elnök. A Nemzetbiztonsági Tanács ülésén szó esett a jövő hét végére tervezett Europride felvonulásról is. Vučić azt mondta a szerb Belügyminisztérium a tervezett séta előtt 96 órával hoz majd döntést a nyílt téren való gyülekezések engedélyezéséről.

Nemzetbiztonsági Tanács
Szerbia
Koszovó

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.