Ugrás a tartalomra
TANJUG/Strahinja Aćimović

Vučić Lajčakkal és Escobarral tárgyal Belgrádban

2022.08.25
21:35
2022.08.26
07:40
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
Súlyos kérdések kerültek tárgyalóasztalra, de a legfontosabb a koszovói szerbek biztonságának megőrzése - fogalmazott Aleksandar Vučić. Az egyeztetések késő este folytatódtak.

A szerb elnök Miroslav Lajčakkal, az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával és Gabriel Escobarral, az Egyesült Államok nyugat-balkáni megbízottjával tárgyalt Belgrádban.

A találkozó után Vučić rövid Instagram-bejegyzésében arról beszélt, hogy késő este újra tárgyalóasztalhoz ülnek, de ígérete szerint a nemzeti és állami érdekek, valamint a béke és a stabilitás fenntartását tekinti elsődleges céljának, különös tekintettel a koszovói szerbekre.

 Lajčak szintén a közösségi médiában írt röviden a találkozóról. Úgy fogalmazott, felelősségteljes megbeszélést folytattak, amiben hangsúlyozta, hogy a korábban elfogadott megállapodásokat be kell tartani, ide értve a szabad mozgásról szóló 2011-ben aláírt megegyezést is.

Nehéz és hosszú tárgyalásunk volt Vučić elnökkel, értékeljük elkötelezettségét a béke és a stabilitás iránt, a munka folytatódik tovább - közölte Gabriel Escobar amerikai különmegbízott, tette közzé az amerikai nagykövetség a Twitteren.

A megbeszélésen egyébként részt vett Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete és Emanuel Giaufret, az EU szerbiai küldöttségének vezetője.

Aleksandar Vučić
Miroslav Lajčak
Gabriel Escobar
Belgrád

Most

Népszerű