Ugrás a tartalomra

Vučić lemond a pártelnöki tisztségről

2023.04.21
10:01
2023.11.20
20:04
Forrás
B92, Tanjug
A vasárnapi koszovói választásokról is beszélt.

Vasárnap nehéz nap lesz a szerb nép és borzalmas a demokrácia számára - mondta Aleksandar Vučić a koszovói helyi választásokra utalva. A szerb államfő a Prva TV vendégeként kiemelte, Koszovó északi községeiben a voksolást megtartják, annak ellenére, hogy a szerbek nem vesznek részt rajta. Kiléptek az intézményekből, de nem valami szeszélyből, hanem mert sokukat jogellenesen letartóztattak, lőttek rájuk, gyerekekre is - húzta alá az elnök. Hozzátette, a szerbek akkor térnek vissza a koszovói intézményekbe, ha megalakul a Szerb Községek Közössége.

Vasárnap választásokat tartanak, aztán majd hazudnak, a szerbeket fogják hibáztatni. Ez a Kvinta-országok szégyene - fogalmazott Vučić. A céljuk megtörni Szerbiát, de én nem hagyom. Büszke vagyok a koszovói szerbekre - hangsúlyozta a szerb államfő. A koszovói népet nyugalomra intem, ne támadjanak senkire, hagyják elvégezni a piszkos munkát - ezzel a választások szervezőire utalt a szerb elnök, majd folytatta: mi az ujjunkat sem mozdítjuk, amíg nem alakul meg a Szerb Községek Közössége.

Ezek lesznek a legszégyenletesebb választások, amelyek valaha voltak Európában. Egyetlen terv, hogy kiűzzék a szerbeket Koszovóból, de a szerbek keményebbek annál, mint ahogy azt mások gondolják - fogalmazott Vučić.

Az államfő azt is bejelentette, hogy lemond a pártelnöki tisztségről a Szerb Haladó Párt május 27-i közgyűlését követően. Hozzátette, Vidovdan, vagyis Szent Vid napja körül megalakítja a Népi Mozgalmat Szerbiáért tömörülést, de a Szerb Haladó Párt tagja marad.

A műsorban az államfő beszélt a fizetésekről és nyugdíjakról is. Elmondta, nem lesz bér- és nyugdíjcsökkentés Szerbiában. Az év végégig a minimálbértől kezdve a közalkalmazott bérekig mindenhol lesz 13-14 %-os fizetésemelés, de minimum 12%.

Koszovó
Aleksandar Vučić

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.