Ugrás a tartalomra
Tanjug/Strahinja Acimovic/nr

Vučić: Lesz elég áram, gáz, élelmiszer, fizetés- és nyugdíjemelésre is van esély

2022.06.25
15:44
2022.06.26
07:10
Forrás
Pannon RTV
Élelmiszer, villanyáram és földgáz is lesz elegendő az ősz és a tél folyamán Szerbiában – mondta Aleksandar Vučić mai sajtótájékoztatóján.
Tanjug/Strahinja Aćimović

A szerb elnök fizetés- és nyugdíjemelésre is jó esélyeket lát. Elmondta azt is, hogy a kragujevaci Fiat cég alkalmazottaival folytatott megbeszélése eredményes volt és közelebb kerültek a megoldáshoz, de részleteket erről a témáról nem mondott.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Élelmiszerből nem lesz hiány Szerbiában. Cukorból, olajból és lisztből is van elég, a polgároknak nem kell pánikolniuk – hangsúlyozta Aleksandar Vučić a sajtótájékoztatóján. Az idei termés 70 százalékát saját szükségletekre raktározza el az ország. A villanyáram előállítását illetően tárgyalások folynak Kínával több mint 1 millió tonna szén megvásárlásáról, a legnagyobb problémák ezzel megoldódnának. Ami a gázellátást illeti: a Gazprommal kötött új szerződéssel a szükségletek 62 százaléka le lesz fedve, a többi 38 százalékhoz szükséges földgázt pedig a Magyarországtól bérelt tározókból biztosítják.

Aleksandar Vučić, elnök, Szerbia: „A következő két hónapban 147 millió köbméter, tehát közel 150 millió köbméter földgázt töltünk a magyarországi gáztározókba. Ezzel egyidőben a számunkra legolcsóbb orosz gázt, tehát ami a többi 62 százalék részét képezi, ebből több mint 250 millió köbmétert fogunk tölteni az udvarnoki gáztározóba.”

Tanjug/Strahinja Aćimović

Szeptember közepéig mintegy 400 millió köbméter földgáz, október közepén pedig már több mint 500 millió köbméter földgáz áll majd az ország rendelkezésére, azaz ekkora mennyiség lesz tárolva – tette hozzá Vučić.

Ami Szerbia uniós integrációját illet az elnök kiemelte: lehet mérgesnek lenni és szidni az Európai Uniót, de Szerbiának nagy szüksége van az unióra. Azt az embereknek is meg kell érteniük, hogy Szerbia gazdaságilag nagyban függ az uniós cégektől, amelyek az országban működnek. Újságírói kérdésre, hogy hogyan vélekedik arról hogy Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszt kapott miközben Szerbia még egy új klasztert sem nyithatott meg az elnök azt válaszolta: a döntéseket sok esetben a politika határozza meg, nem a felkészültség: „Orbán Viktor barátunk olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amik megmutatják, hogy Szerbia és Montenegró is gazdaságilag sokkal felkészültebb az EU-tagságra, mint több másik ország, amelyek 2004-ben, vagy 2007-ben tagokká váltak. Számokkal alátámasztott adatok. De kit érdekel ez? A döntéseket a politika határozza meg.”

Tanjug/Strahinja Aćimović

Az elnök kitért az ország gazdasági helyzetére is: szerinte Szerbia jól teljesít, fizetés- és a nyugdíjemelésre is lehet számítani. Emellett 15 ezer dinár értékű hazai üdülésre beváltható utalványokat osztanak ki azoknak a személyeknek, akiknek a havi bevétele 70 ezer dinár alatt van, illetve a nyugdíjasoknak, továbbá azoknak akik valamilyen szociális juttatásra jogosultak.

Az orosz-ukrán háború kapcsán Vučić úgy látja, hogy az oroszok lendületben vannak és a helyzet egyre komplikáltabb. A szerb államfő abban reménykedik hamarosan béke lesz: „Ha a donbászi történések befejeztével nem teremtődik meg a béke, akkor rosszabb világháború következhet, mint amilyen a második világháború volt. Ezt kis balkáni emberként mondom, mivel mindannyiukat jól ismerem. Ezért kérlelem mindegyiküket arra hogy amikor befejeződnek a Donbász körüli események, a béke, vagy az ideiglenes béke, nevezzük ahogy akarjuk, de annak megteremtésén dolgozzon. Különben annyi lesz mindannyiunknak.”

Vučić elmondta: Szerbia készen áll szembenézni az előttünk álló kihívásokkal és a komplikált helyzet ellenére az energiaellátás területén biztosan nem lesznek gondok:

Mik a kockázatok, amikkel szembe kell néznünk? Három dologról beszélünk: a villanyáram-gazdálkodás, a gázellátás és a kőolajellátás. Mindhárom pont esetében van sok alpont is. Hogyan fogjuk biztosítani például hogy a termoblokkok esetében minden javítás időre el legyen végezve? De soha nincs meg erre a megfelelő idő, mert az év harmadik negyede is nehéz lesz számunkra és nyáron is sok villanyáramot fogyasztunk? Megszoktuk, hogy télen, mínusz 15 fokban is rövid ujjú ingben és nadrágban sétálgatunk, nyáron pedig ugyanúgy sétálgatunk és soha sincs melegünk, mert nem is érezzük mekkora a hőség, hány fok van odakint. Közben pedig csak fogyasztunk. Tehát a termoblokkok javítása az egyik problémánk. A másik probléma az alacsony hidrológiai szint, ezzel már most szembesülnünk kell. A harmadik probléma, hogy nincs elég szenünk. Ebből fakadóan két problémával is szembesülünk. Az egyik az, hogy mi eddig nem használtunk kőszenet, minőségi szenet, hanem barnaszenet használtunk, mert könnyebb mindent fűtőolajjal elégetni és az államtól kérni, hogy biztosítsa a fűtőolajat. Késést okoz a gépek és a befektetések hiánya is, ez már az állam bűne. Egyes gépekre három évet is várni kell és a befektetések nem lettek időben elkezdve. Ezért az ilyen befektetéseket a legr0videbb időn belül megkezdjük. Vannak itt más problémák is. Villanyáramot most már nem tudunk majd olyan könnyen vásárolni, mivel mi garanciákat kérünk arra, hogy megkapjuk azt az áramot amit ma kifizettünk. A villanyáram ára drasztikusan növekszik. Mi úgy készülünk, hogy már most megvásároljuk azt az áramot amit Szent Miklós napján, vagy újév napján használunk el. Ezért beszélek most ilyen garanciákról. Ilyenkor garantáltan megkapjuk a villanyáramot akkorra, amikorra megvásároltuk. Az árak drasztikusan emelkedtek és ez veszélyezteti a pénzügyi biztonságunkat. Ami a villanyáramot illeti, ennyit tudok mondani.”

Aleksandar Vučić
Szerbia

Most

07:25, Frissítve: 08:35

Johnny Depp Modiglianiról forgat filmet

Johnny Depp 25 év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.