Ugrás a tartalomra

Vučić: Mindent megteszünk, hogy megvédjük a szerb népet, de egyben azért is, hogy megőrizzük a békét

2022.12.27
06:56
2022.12.27
07:45
Forrás
Szerbiai RTV, Blic
A koszovói határincidens után Vučić és Porfirije találkozik. Közben a KFOR megkezdte a vizsgálatot a lövöldözésről.

A koszovói feszültség kapcsán megszólalt a szerb államfő. Aleksandar Vučić azt mondta, nehéz a helyzet, de mindent megteszünk azért, hogy megőrizzük a békét. A történelemben példátlan eset, hogy a szerb pátriárkának megtiltották a belépést Koszovóba. Hozzátette, mindent megteszünk azért, hogy megvédjük a szerb népet Koszovóban, de egyben azért is, hogy megőrizzük a békét és stabilitást - fogalmazott a szerb államfő.

A koszovói határincidens után Aleksandar Vučić szerb államfő és Porfirije szerb pátriárka találkozik kedden. Az egyházi vezetőt visszafordították a koszovói határról. Merdarenél akart átkelni, de a koszovói hatóságok negyven percnyi egyeztetés után nem engedték be. Vučić és Porfirije délben fognak tárgyalni, aztán sajtótájékoztatót tartanak.

Közben a KFOR megkezdte a vizsgálatot a Zubin Potokban történt lövöldözésről. Egyelőre nem világos, ki lövöldözött kire vagy mire, mivel sérültekről nincsenek hírek, valamint anyagi kárt sem állapítottak meg. A koszovói szerbek válságstábja éberségre szólította fel a KFOR-t és az EULEX-et. Albin Kurti koszovói kormányfő támadást tervez a nemzetközi békefenntartók ellen, amiért a szerbeket akarják meggyanúsítani - állítja a válságstáb.

Porfirije

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.