Ugrás a tartalomra

Vučić: Mindent megtettünk a béke megőrzése érdekében, anélkül, hogy bármit is elveszítenénk

2020.09.10
21:09
2020.09.11
16:59
Forrás
Szerbiai RTV
Az elmúlt egy hetet a washingtoni gazdasági megállapodás aláírása és a Belgrád-Pristina párbeszéd folytatása határozta meg - mondta Aleksandar Vučić a szerb közmédia műsorában.

 Szavai szerint, ez jelentős politikai és gazdasági változásokat hoz, az amerikai fejlesztési ügynökség érkezése például több amerikai befektetést jelenthet Szerbia számára. Egyre biztosabb a koszovói szerb önkormányzatok közösségének megalakítása és az úgynevezett Mini-Schengen létrehozása. A szerb államfő ezekről a témákról, valamint az új kormány megalakításáról, a Montenegróval fenntartott kapcsolatokról, továbbá a polgárok egészségének és a szerb gazdaság erejének megőrzését célzó intézkedésekről is beszámolt. Vučić szerint Szerbia az elmúlt 30 évben sohasem részesült az Egyesült Államok támogatásában, most ezen sikerült változtatni. Megtízszereződhetnek az amerikai beruházások Szerbiában - szögezte le a szerb államfő.

„Volt néhány jelentős beruházásunk az Egyesült Államokból. Most sikerült elérnünk, hogy ezeket a beruházásokat a jövőben tízszeresére vagy százszorosára növeljük. Mi sohasem voltunk egyenrangúan kezelve, mert mi sem kezeltük Washingtont egyenrangú módon, egyfajta tiltott zónaként tekintettünk rájuk, szöktünk tőlük, mindig kritizáltuk őket, ahogyan ők is bennünket, és meg sem kíséreltük megnyitni ezt az ajtót. Most végre megpróbáltuk, és úgy tűnik, legalább sikerült benyitnunk. Sohasem vettünk részt hivatalos fogadáson a Fehér Házban, főleg úgy, hogy másokkal együtt mentünk, és nekünk voltak kétoldalú találkozóink, a másik félnek pedig ez sokkal nehezebben ment. Tehát, ez először fordul elő Szerbiával. Először mutattak ki tiszteletet Szerbia iránt. Először lett Szerbia megjelölve fontos partnerként.”

Az új szerb kormány - jelentős változtatásokkal - a hónap végéig megalakulhat - jelentette ki Aleksandar Vučić. A szerb elnök kiemelte, a friss vér mindig jót tesz, a miniszterek között is. Az emberek elégedetlenek az arrogáns tisztviselők és a különböző szinteken megnyilvánuló korrupció miatt, és ez ellen keményebben lépnek majd fel a jövőben - húzta alá.

A nyugdíjemelésről azt mondta, hogy január elsejétől a svájci modellnek megfelelően 6 százalékos növelésre lehet számítani, továbbá azon lesz, hogy újabb egyszeri gyorssegélyekkel lepjék meg az időseket.

A szerb államfő reményei szerint idén a minimálbér is növekszik majd.

„A minimálbér 2012-ben 15.600 dinár volt. Ha sikerül ebben az évben kétezer dinárral emelni, akkor a minimálbér 32 ezer dinár lesz. Remélem, hogy sikerül. Ez valóban nem kevés.”

Újabb gyárak megnyitását jelentette be Újvidéken, Inđijában, Aleksinacban, Zaječarban és Ćuprijában. A vajdasági városokba japán befektetők érkezhetnek, az itteni beruházások értéke megközelítheti a 400 millió eurót.

Aleksandar Vučić
Washington
megállapodás
gazdasági
brüsszeli

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.