Ugrás a tartalomra

Vučić négyszemközt tárgyalt Macronnal

2019.11.12
11:09
2019.11.12
17:52
A szerb államfő szavai szerint a francia elnökkel egyórás nyitott és barátságos beszélgetést folytattak.

Aleksandar Vučić hétfő este tárgyalt négyszemközt Emmanuel Macronnal. A témák között szerepelt egyebek mellett Szerbia európai uniós integrációja, valamint az Albániával és Észak-Macedóniával tervezett, úgynevezett mini-Schengen létrehozásának ötlete, de szóba került a Koszovó és Szerbia között fennálló helyzet is.

Baráti kézfogással köszöntötte egymást Aleksandar Vučić és Emmanuel Macron Párizsban. A két államfő négyszemközti találkozóján egyebek mellett Belgrád és Pristina kapcsolata is téma volt. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Európa várja, hogy megalakuljon a pristinai kormány. Akkor azt hiszem, hogy egyik és másik fél is meghívja majd egymást, hogy beszéljenek és megkíséreljenek valamiféle kompromisszumot találni. Nem vagyok biztos benne, hogy ez könnyű lesz, de nekem úgy tűnik, hogy Macron elnök mindenben hisz, amiről Belgrádban beszéltünk.”

A megbeszélés fontos pontja volt a Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia alkotta mini-Schengeni térség kialakításának terve is, illetve ennek viszonya az Európai Unióval. A hétvégén megtartott nyugat-balkáni csúcson ugyanis a három ország vezetője arról állapodott meg, hogy akár már az év vége előtt a felek állampolgárai személyi igazolvánnyal is átléphetik egymás államhatárait. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Támogatást kértem Emmanuel Macrontól. Meg vagyok győződve arról, hogy nyilvánosan megkapjuk azt, mivel a kezdeményezés azon a négy szabadságelven alapul, amelyet az Európai Unió is támogat, amelyek, azt mondanám, univerzálisak, amelyek előnyökkel járnak a lakosság számára.”

A kétoldalú tárgyalás harmadik pontja Szerbia európai uniós integrációja volt. Vučić ennek kapcsán leszögezte, Szerbia egyértelmű választ vár az európai integrálódás kérdéséről. Mint mondta, az ország 2000 óta közeledik az unióhoz, a csatlakozási tárgyalások pedig hat évvel ezelőtt kezdődtek meg.

Aleksandar Vučić
Emmanuel Macron

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.