Ugrás a tartalomra

Vučić: Nem akarom, hogy gyermekeink háborúzzanak

2018.01.15
11:54
2018.01.15
18:09
Forrás
Szerbiai RTV
A szerb államfő Amfilohije metropolita szavaira reagált.

A szerb közmédia műsorának vendége volt az este Aleksandar Vučić. A szerb államfő az interjúban újfent megerősítette azt is, hogy biztosan nem lesznek előrehozott parlamenti választások. Szerbia elnöke Abe Sinzó Japán kormányfő látogatásáról is beszélt. Aleksandar Vučič azt ígérte, hogy az elkövetkező időszakban is azon fog tevékenykedni, hogy az életszínvonal emelkedjen Szerbiában. 

Március 4-én lesznek a belgrádi önkormányzati választások. A Szerb Haladó Párt vezette választási lista első helyén a belgrádi gyermekkórház párton kívüli igazgatója, dr. Zoran Radojičić áll majd. A szerb államfő az interjúban megerősítette azt is, hogy biztosan nem lesznek előrehozott parlamenti választások.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A probléma az, hogy egyesek nem értik, hogy a választások a jövőt érintő kérdések, Belgrád előrehaladásának és fejlődésének a kérdése. Ez kulcskérdés számunkra. Nyilvánvalóan sok Vučić-ellenes lista van, több olyan ellenzéki jelölttel, akik az előző rendszer tagjai voltak, viszont nagyon kevés a terv. A programokból és tervekből még kevés sincs. A listánkat a belgrádiak szükségleteivel összhangban állítottuk össze, összhangban az erőteljes tervekkel, ami Belgrád fejlődésére vonatkozik, a városunk jövője és az országunk jövője érdekében.”

Amfilohije metropolita kijelentésével kapcsolatban, amely szerint Vučić Koszovó-politikája a hazaárulás irányába vezet, a köztársasági elnök elmondta, megrázták ezek a szavak. Aleksandar Vučić hozzátette, nem hajlandó olyan politikát folytatni, amelynek következtében gyerekeinket ismét háborúba kellene küldeni. „Nem én nyilvánítottam Koszovót függetlenné, és nem Aleksandar Vučić kormányzása idején nyilvánították ki Koszovó függetlenségét. Hanem azok a nagy hazafiak, akik felhívásokat fogalmaznak meg, nem a metropolitáról beszélek, vagy bárkiről az egyházból, hanem ezekről az ügyeletes hazafikról, akik készek meghalni az utolsó szerbért is, hogy ők gazdagabbak legyenek. Én nem állok készen, arra, hogy meghaljak.”

A balkáni régió stabilitásának és békéjének megőrzése kulcsfontosságú - hangsúlyozta Aleksandar Vučić, majd kitért Szerbia és Horvátország viszonyára is. „Úgy gondolom, hamarosan találkozhatunk, a horvát elnök és én. Szeretném ezt. Azt hiszem, minden szempontból jó hatású lenne. Mert attól tartok, hogy a rossz kapcsolatok - amelyek nem gazdaságilag rosszak, Horvátországgal több milliárdos árucserénk van. Horvátországgal többletünk van, mintegy 70 millió euróval több az exportunk, mint a Horvátországból származó importunk, ami korában sosem volt. De számomra úgy tűnik, hogy minden alkalommal, amikor valamilyen válságba kerülnek valaki mással, akkor a horvátok előveszik a szerbeket, mint megoldást a problémájukra.”

Az államfő beszélt a Magyarországgal kialakított rendkívüli politikai kapcsolatokról is, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök érdemeit is dicsérte. Aleksandar Vučić szerint Szerbia gazdasági mutatói folyamatosan javulnak, és a munkanélküliek száma is csökkenést mutat. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Csökken a munkanélküliség Szerbiában. Ha az emberek nem látják a reményt, és ha nem látják, hogy komoly, felelősségteljes országgá váltunk, amelynek növekszik a hitelminősítése, fejlődése van és stabilan növekednek a nyugdíjak is bármi veszélyeztetésül nélkül. Mondhatjuk, hogy egész Európában Írország után nekünk csökkent a legnagyobb mértékben az államadósságunk. A legnagyobb mértékben három év után, a 2014–2017-es időszakban, Írország, majd Szerbia csökkentette az államadósságot.”

Kiemelt jelentőségűnek nevezte Abe Sinzó japán kormányfő szerbiai látogatását Aleksandar Vučić. Szerbia államfője kifejtette, a távol-keleti állam miniszterelnökének kíséretében közel 16 japán nagyvállalat képviselője is a szerb fővárosba látogat, ami óriási lehetőség a gazdaság élénkítése szempontjából.

Aleksandar Vučić
Szerbia
Amfilohije metropolita

Most

15:23, Frissítve: 16:50

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.