Ugrás a tartalomra

Vučić: Nem ismerjük el Koszovó függetlenségét

2021.06.15
15:53
2021.06.15
16:56
Forrás
Pannon RTV
Szerbia és Koszovó képviselői Brüsszelben tárgyaltak. A megbeszélés után Aleksandar Vučić kiemelte, hogy Kurti azért jött Brüsszelbe, hogy kijelentse, semmiben sem fog megállapodni, és hogy megtudja mikor ismerjük el Koszovó függetlenségét.

A koszovói kérdésről szóló magas szintű politikai párbeszéd új fordulóját tartották ma Brüsszelben. Első alkalommal tárgyalt egymással Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök. A találkozón részt vett Josep Borell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője és Miroslav Lajčak, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízott is.

Kurti azért jött Brüsszelbe, hogy kijelentse, semmiben sem fog megállapodni - nyilatkozta a szerb államfő a tárgyalások után. A koszovói miniszterelnök azért jött, hogy megkérdezze, mikor ismerem el Koszovót. Amikor azt mondtam soha, felrobbant – válaszolta Vučić. A szerb elnök hozzátette, Szerbia ennek ellenére mindent megtesz a párbeszéd folytatása érdekében, a megbeszélések július végéig folytatódnak. Országunk számára fontos a stabilitás és a béke megőrzése - szögezte le.

 „Minden mást felesleges lenne kommentálni. Három fontos hírem van a szerbiai emberek számára. Az egyik, hogy az albán delegáció nem akarja teljesíteni az általuk aláírt megállapodásokat. Tehát egyáltalán nem akarnak a Szerb Községek Közösségéről beszélni. A második, hogy sürgősen és azonnal kérték, vagyis hallani akarták, hogy mikor ismerjük el Koszovó függetlenségét. A harmadik pedig, hogy provokációnak nevezték azt a tényt, miszerint a szerbek részt akarnak venni templomaik szentmiséin, mert állítólag ezeknek a templomoknak a földterületét Slobodan Milošević idejében adományozták az egyháznak.”

 

Élesen reagáltam a kérdésekre, de nem léptem át a határokat - mondta Vučić, aki előrevetítette, hogy a napokban beszélni fog a koszovói szerbekkel, mert sokkal jobban félti őket, hiszen látta, hogy ki kormányoz Prištinában.

„Nagyon félek, mert látom mekkora felelőtlenséggel kell majd szembenéznünk a jövőben. Nagyon félek, és nem azért, mert valaki túl erős, hanem azért, mert nagyon felelőtlen. Ettől függetlenül folytatjuk a párbeszédet és a tárgyalásokat. Készen álltunk elfogadni minden dátumot, minden napot. Ez nagyon fontos számunkra, és nincs attól fontosabb, mint hogy biztonságot nyújtsunk a Koszovóban élő szerbek számára, és hogy tiszteletben tartsuk az eddig aláírt megállapodásokat.”

Vučić felelőtlennek nevezte a koszovói miniszterelnököt. A szerb államfő abban bízik, hogy Borell tisztességesen és pontosan közli majd Joe Biden amerikai elnökkel a történteket és az elhangzottakat, aki szintén Brüsszelben tartózkodik.

Aleksandar Vučić
Albin Kurti
Brüsszel
Szerbia
Koszovó

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.