Ugrás a tartalomra

Vučić: Nem lesz kijárási tilalom

2020.07.08
10:55
2020.07.09
07:05
Forrás
Pannon RTV
Holnap jelentik be az új szigorításokat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - mondta ma délutáni sajtótájékoztatóján a szerb államfő.

Kép: Fonet

Aleksandar Vučić brutális, politikai indítékoktól sem mentes erőszaknak nevezte a tegnap esti belgrádi történéseket, amelynek csak látszólag volt köze az újabb járványügyi intézkedésekhez. Hozzátette: tulajdonképpen egy évek óta nem látott, szervezett agresszióról van szó. A kedd esti tüntetésekben 43 rendőr sérült meg, többen súlyosan. A brutálisan fellépő tüntetők a rendőrségi járművekre molotov-koktélokat dobáltak.

Bejelentése szerint csütörtökön hozzák meg az új, hétvégére vonatkozó rendeleteket, amelyek elsősorban Belgrádot fogják érinteni, mert a főváros okozza a legnagyobb gondot - mondta az államfő. Ezeket Ana Brnabić kormányfő és Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter jelentik majd be.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Mindenképpen lesznek szigorítások. Belgrádra vonatkozóan. Ahogyan őket értelmeztem, és ez az én elképzelésem, és ezt nem is leplezem, tekintettel a nehéz helyzetre, amivel szembenézünk. Már egyetlen szabad hely sincs a kórházakban, új Covid-kórházakat nyitunk, nálunk már nem lesz semmi más, csak Covid-kórházaink lesznek. Én úgy gondoltam, és azt hiszem igazam volt, hogy kijárási tilalom kell, de ahhoz rendkívüli állapotot kell hirdetni. Viszont a válságtörzs, meg Ana és Lončar is úgy vélik, még egy esélyt kell adni, hogy valami javuljon.”

A szerb államfő szerint a leghatékonyabb lépés a járványhelyzet gyors megállítására a rendkívüli állapot és a kijárási tilalom bevezetése lenne.

„Csak arra kérném az embereket, hogy viselkedjenek felelősségteljesen, főleg Belgrádban. Mert Belgrádra már egyszerűen nincs megoldásunk. A megfertőződésre gondolok, ezzel a súlyos és szörnyű vírussal. Most már láthatják, hogy a helyzet az utóbbi négy-öt napban lett a legkritikusabb, tehát nem hozható összefüggésbe a választásokkal, a rangadókkal, vagy ilyesmivel.”

Vučić arra figyelmeztette a polgárokat, ne vegyenek részt a tüntetéseken. Nem azért, mert ő személyesen bármitől is félne, hanem a tömeges fertőzések elkerülése, az emberek saját egészségének megőrzése érdekében.

Aleksandar Vučić
járvány
zavargás
fertőzés
intézkedés
tüntetés

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.