Ugrás a tartalomra

Vučić: Nem nagy meglepetés, hogy meghiúsult az orosz külügyminiszter szerbiai látogatása

2022.06.06
20:49
2022.07.07
14:22
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Nem volt nagy meglepetés az, hogy meghiúsult Szergej Lavrov szerbiai látogatása - jelentette ki Aleksandar Vučić a szerb közmédiának adott exkluzív interjújában.

Már korábban is beszélt arról, hogy eléggé komplikált helyzetről van szó, ugyanakkor olyan szintű hisztériát és Szerbia felé érkező támadást nem tapasztalt még, amit most az orosz külügyminiszter látogatása kapcsán - jelentette ki a szerb elnök a szerb közmédiának adott exkluzív interjújában, amelyen egyebek között a meghiúsult orosz külügyminiszteri látogatás részleteiről adott tájékoztatást.

Szavai szerint, mindez nem politikai pontok elvesztéséről vagy szerzéséről szólt, ugyanakkor Szerbia harcolni fog az igazáért. Szerbia az elmúlt 24 órában a nyugati média részéről komoly támadásnak volt kitéve, rekordszámú nyugati újságíró érkezett Szerbiába az elmúlt napon - mondta a szerb elnök.

Aleksandar Vučić az interjúban elmondta, Szerbia elítélte a nemzetközi joggal összhangban az orosz támadást Ukrajna ellen, ugyanakkor az országot tradicionális kapcsolat fűzi Oroszországához, ezt nem lehet megszakítani - tette hozzá.

Mi a cél, hogy szakítsa meg Szerbia a tradíciót, az egyeztetést? Tette fel a kérdést az elnök, folytatva, hogy miért mehetnek az uniós vezetők egyeztetni Moszkvába? Szerbia pedig miért nem egyeztethet? A szerb elnök leszögezte, nehéz idők állnak az ország előtt, az Oroszország ellen bevezetett szankciók nehéz helyzetbe hozzák az európai gazdaságokat, több kiadásra kell számítani az energiahordozók beszerzése miatt, de igyekeznek megoldani a felmerülő problémákat. Nem egyszerű a helyzet, de ez nem az ország vezetésének a hibája - tette hozzá.

„Szerbia fenntartja önálló és független döntéshozatali politikáját, de Szerbiának egyértelmű és félreérthetetlen következtetésre kell jutnia. Szerbiának sietnie kell az európai úton, bármennyire is ellentmondásosan hangzik. Mert Szerbiának ez a legjobb” - fogalmazott az államfő.

Fel kell gyorsítani az uniós integrációt, de Szerbia szeretne saját, szuverén döntéseket hozni - vonta le a következtetést a szerb elnök.

Aleksandar Vučić a szerb közmédiának adott exkluzív interjújában kiemelte, jobban szeretné, ha az emberek tárgyalnának egymással, mert a megbeszélések gyógyhatásúak.

Hangsúlyozta, a világban uralkodó helyzet és válság miatt gyakorlatilag rendkívüli helyzetet vezettek be Szerbiában. Rámutatott a problémákra, mint amilyen a megnövekedett fogyasztás, például cukorból. Eddig napi 170 tonna fogyott, most 400.

„Naponta 400 tonna cukrot adunk el, ez eddig 170 tonna volt. Érti, miről beszélünk? Nincsenek gondjaink, nem hazudunk az embereknek, van elegendő, de nem tudjuk utolérni magunkat, ha az emberek jönnek és elvisznek 10-20 kilogrammot, mit tehetnénk. Az egész régióból érkeznek vásárolni” - mondta az államfő.

Hozzátette, kedden és szerdán Ohridban lesz a Nyílt Balkán kezdeményezés találkozóján, ahol több szerződést is aláír Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia a kereskedelem, a turizmus, a kultúra és a vámügyintézés terén.

Olaf Soltz látogatása kapcsán azt mondta, a német kancellár mindenképp eljön Szerbiába, és súlyos üzenetekkel fog érkezni.

A felálló szerb kormányról úgy nyilatkozott, hogy jelentős változások lesznek, úgy mint a belgrádi városvezetésben. Személyi kérdésekben nem árult el részleteket.

Bejelentette Szijjártó Péter magyar külkereskedelmi és külügyminiszter pénteki látogatását Belgrádba, aláírják a magyarországi gáztárolásról szóló szerződést.

orosz
Oroszország
Szergej Lavrov
Aleksandar Vučić

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.