Ugrás a tartalomra

Vučić Ohridban: Megegyeztünk néhány pontban, elsődleges a Szerb Községek Közösségének megalakítása

2023.03.19
08:41
2023.03.19
13:50
Forrás
Szerbiai RTV
Megegyeztünk néhány pontban, nincs vége a folyamatnak, még csak most kezdődik, elsődleges a Szerb Községek Közösségének megalakítása - nyilatkozta Aleksandar Vučić az maratoni ohridi tárgyalások után.

A megegyezés néhány pontja a szerződés része lesz mindkét fél számára, Belgrádnak és Pristinának is. Most sem írtam alá semmit - emelte ki a szerb elnök. Ma 11 órakor nyilatkozik bővebben a témában, részletesen ismerteti a megvalósítási tervet, amiről Ohridban tárgyaltak - mondta Aleksandar Vučić az észak-macedóniai városban.

Közös megfigyelést alakítunk, egy bizottságot, 30 napon belül, amely elnöklője az EU lesz, azonnal kezdjék meg a Szerb Községek Közösségének megalapítását. Egy nyilatkozatot kell elkészíteni az eltűnt személyekről. Elmondtam, melyek azok a határvonalak, amiket nem lépünk át - szögezte le a szerb elnök. Hozzátette, van egy cseppnyi elégedettségem. A számos eltérő hozzáállás mellett méltó és építő jellegű beszélgetések voltak Ohridban. Hétfőtől a parlamenti frakciókat fogadja majd - tette hozzá Vučić.

Sokat jelent, hogy elsődleges kötelességnek számít a Szerb Községek Közösségének megalakítása az előző szerződésekkel összhangban a párbeszéd keretében - vázolta az államfő. Semmit sem írt alá, tudatta Szerbia határait, ameddig elmegy, de előrelépés történt egy konstruktív légkörben - fűzte hozzá.

„Elmondhatom, hogy sikerült egy cseppnyi elégedettséget szereznem. Egy tisztességes megbeszélésen vagyunk túl. A sok nézeteltérés és sok minden más ellenére egy tisztességes és konstruktív tárgyalást tudhatunk magunk mögött. Meg szeretném köszönni az EU képviselőinek korrektségét is, a következőkben pedig meglátjuk, ki merre indul és meddig jut el.”

 

Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja elmondta, az Amerikai Egyesült államok minden segítséget megad politikai és gazdasági téren is, és gratulált a résztvevőknek az építő jellegű megbeszélésekhez. Hangsúlyozta, nehéz és elkerülhetetlen megegyezést értek el, amely megnyitja az eurointegrációs kapukat. Elismerően nyilatkozott minden fél erőfeszítéseiről.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a tárgyalások után úgy nyilatkozott, hogy mindkét fél megegyezett, hogy haladék nélkül végrehajtják a szerződésben foglaltakat, egyetértettek a szerződés mellékletéről a viszonyok normalizációjáról. Arról volt szó, hogyan fogják végrehajtani a február 27-ei brüsszeli egyezményt. Pristina elkötelezte magát amellett, hogy azonnal elkezdi a koszovói szerb közösségek megfelelő szintű önrendelkezésének megvalósításának folyamatát. Borrell kiemelte: a felek nem egyeztek meg a részletesebb javaslatról, Pristina nem volt rugalmas, Belgrád pedig kijelentette, hogy nem írja alá.

A melléklet és a szerződés elfogadottnak tekinthető, a szöveget az EU külpolitikai szolgálatának oldalán közlik majd.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök kijelentette, azért érkezett Ohridba, hogy aláírja az alapvető szerződést és a megvalósításról szóló mellékletet, de a másik fél ezt elutasította. Hozzátette, az Unión áll most, hogy a mellékletet kötelezővé és jogerőssé tegye.

Ohrid
Szerbia
Pristina
Koszovó
Albin Kurti
Miroslav Lajčak
Josep Borrell

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.