Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Andrew Medichini

Vučić: A pápa rendkívül konstruktívan áll az együttműködéshez

2019-09-12
13:48
2019-09-12
18:53
Forrás
Pannon RTV
Ferenc pápával találkozott ma Aleksandar Vučić. A megbeszélésen a kétoldalú kapcsolatokról, Szerbia európai integrációjáról, valamint a regionális és a nemzetközi együttműködésről is szó esett.

A szerb államfő hivatalos látogatáson tartózkodik a Vatikánban, ahol Pietro Parolin bíborossal, a vatikáni államtitkárral is tárgyalásokat folytatott.

Az együttműködés Szerbia és a római katolikus egyház között a kölcsönös tiszteleten alapul és építő jellegű - jelentette ki Aleksandar Vučić hivatalos vatikáni látogatásán. Az államfő hozzátette, Szerbia és a Szentszék diplomáciai kapcsolata jövőre lesz száz éves. A Ferenc pápával való találkozón Vučić a Koszovóban élő szerb nép helyzetére, valamint a szerb kulturális és vallási örökség megvédésének fontosságára is felhívta a figyelmet. A Vatikán egyébként nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A Vatikán komoly politikát folytat. A Vatikán megőrzi az álláspontját. Ez az amit elmondhatok és ami fontos Szerbia lakosságának. De a Vatikán párbeszédet akar, a Vatikán békés megoldást szeretne a szerb és az albán fél között.”

A szerb államfő Koszovó kapcsán azt is hangsúlyozta, a tárgyalások folytatása az egyetlen járható út a megválaszolatlan kérdések megoldására. Aláhúzta, a 100 százalékos vám bevezetése óta Szerbia tartózkodik a drasztikus lépésektől, amelyek súlyosbíthatnák a jelenlegi helyzetet. Vučić a Szerbiában élő katolikusok helyzetéről is beszélt a pápával: „Legtöbben a katolikus magyarok vannak, de természetesen más népek is, úgy mint a horvátok, a szlovákok. Természetesen evangélikusok és protestánsok is vannak. Az a fontos, hogy ne csak tiszteletben tartsuk a jogaikat, hanem közösen haladhassunk előre mint többségében pravoszláv ország.”

Vučić kijelentette, szeretné, ha a pápa Szerbiába látogatna. Mindemellett arra is emlékeztetett, hogy ehhez a szerb ortodox egyház hozzájárulására van szükség.

Aleksandar Vučić
Ferenc pápa

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.