Ugrás a tartalomra

Vučić: A pápa rendkívül konstruktívan áll az együttműködéshez

2019.09.12
13:48
2022.05.03
20:59
Forrás
Pannon RTV
Ferenc pápával találkozott ma Aleksandar Vučić. A megbeszélésen a kétoldalú kapcsolatokról, Szerbia európai integrációjáról, valamint a regionális és a nemzetközi együttműködésről is szó esett.

A szerb államfő hivatalos látogatáson tartózkodik a Vatikánban, ahol Pietro Parolin bíborossal, a vatikáni államtitkárral is tárgyalásokat folytatott.

Az együttműködés Szerbia és a római katolikus egyház között a kölcsönös tiszteleten alapul és építő jellegű - jelentette ki Aleksandar Vučić hivatalos vatikáni látogatásán. Az államfő hozzátette, Szerbia és a Szentszék diplomáciai kapcsolata jövőre lesz száz éves. A Ferenc pápával való találkozón Vučić a Koszovóban élő szerb nép helyzetére, valamint a szerb kulturális és vallási örökség megvédésének fontosságára is felhívta a figyelmet. A Vatikán egyébként nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A Vatikán komoly politikát folytat. A Vatikán megőrzi az álláspontját. Ez az amit elmondhatok és ami fontos Szerbia lakosságának. De a Vatikán párbeszédet akar, a Vatikán békés megoldást szeretne a szerb és az albán fél között.”

A szerb államfő Koszovó kapcsán azt is hangsúlyozta, a tárgyalások folytatása az egyetlen járható út a megválaszolatlan kérdések megoldására. Aláhúzta, a 100 százalékos vám bevezetése óta Szerbia tartózkodik a drasztikus lépésektől, amelyek súlyosbíthatnák a jelenlegi helyzetet. Vučić a Szerbiában élő katolikusok helyzetéről is beszélt a pápával: „Legtöbben a katolikus magyarok vannak, de természetesen más népek is, úgy mint a horvátok, a szlovákok. Természetesen evangélikusok és protestánsok is vannak. Az a fontos, hogy ne csak tiszteletben tartsuk a jogaikat, hanem közösen haladhassunk előre mint többségében pravoszláv ország.”

Vučić kijelentette, szeretné, ha a pápa Szerbiába látogatna. Mindemellett arra is emlékeztetett, hogy ehhez a szerb ortodox egyház hozzájárulására van szükség.

Aleksandar Vučić
Ferenc pápa

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.