Ugrás a tartalomra

Vučić: Patthelyzetben a párbeszéd

2019.02.16
18:24
2019.02.16
19:45
Forrás
Pannon RTV
Heves szócsatát folytatott egymással Aleksandar Vučić szerb államfő és Hashim Thaci koszovói elnök Münchenben.

A Biztonság Délkelet-Európában - két lépés előre, egy hátra panelbeszélgetésen Belgrád és Pristina megpróbálta tisztázni nézeteltéréseit Münchenben. Ám a szakértők szerint az álláspontok továbbra sem közeledtek.

Pristina csak beszél, de nem cselekszik - mondta ma Aleksandar Vučić a müncheni panelbeszélgetésen. A szerb államfő emlékeztetett, hogy 2.026 nap telt el a brüsszeli megállapodás aláírása óta, a Szerb Községek Közössége azonban még most sem alakult meg. A szerb és boszniai árukra kirótt vámokat is már 102 napja civilizálatlanul bevezették - tette hozzá Vučić. Leszögezte: „Mi semmilyen feltételt sem szabtunk ki. Mi mindent megtettünk, ami a brüsszeli egyezményben van. Ők egyetlen dolgot sem teljesítettek, amit meg kellett volna tenniük. Azután bevezették a védővámot velünk szemben. Nekünk ez 45 millió euró havonta. Még mindig nyugodtak vagyunk, nem teszünk semmit ellenük. Semmilyen ellenintézkedést sem vezettünk be velük szemben. Komolyan azt hiszik, hogy nem tudnánk nekik ártani? Az ő magyarázatuk a közönségnek és a világnak is, hogy ők bántani szerették volna Szerbiát. Rendben, gratulálok! Sikerült. Mi nem akarunk ilyet tenni velük.”

A szerb államfő szavaira reagálva Hashim Thaci koszovói elnök elmondta: az is indokolta a konfliktust, hogy Belgrád megakadályozta Pristina csatlakozását a nemzetközi szervezetekhez. Ezért kényszerültek arra, hogy bevezessék a védővámot - emelte ki Thaci. Hozzáfűzte: „A párbeszédnek mindennemű feltétel nélkül folytatódnia kell. Több mint ezer okot is mondhatnék, amelyet feltételként szabhattunk volna a párbeszéd során, de sosem tettük. Mindig nagyon nagylelkűek voltunk, hogy közelebb kerüljenek az álláspontok, hogy megegyezzünk.”

A panelbeszélgetésen Johannes Hahn uniós bővítési biztos is részt vett. A szakértők szerint a beszélgetés elnevezése - a Biztonság Délkelet-Európában - két lépés előre, egy hátra - tükrözi Belgrád és Pristina viszonyát, hiszen a felek álláspontja a beszélgetés folyamán sem közeledett.

Aleksandar Vučić
Hashim Thaci
párbeszéd
München

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.