Ugrás a tartalomra

Vučić: Priština lépései hátráltatják a régió békéjét és stabilitását

2023.05.30
10:58
2023.05.30
14:03
Forrás
Pannon RTV
Priština lépései hátráltatják a régió békéjét és stabilitását - írta közösségi oldalán a szerb elnök miután a Kvinta-országok nagyköveteivel és az Európai Unió delegációjával találkozott.

A szerb államfő azt kérte a tárgyalófelektől, hozzanak és foganatosítsanak bizonyos intézkedéseket, amelyek biztosítják a szerbek biztonságát Koszovóban. Vučič az orosz és a kínai nagykövetével is találkozott. A nemzetközi reakciók sem maradtak el a koszovói események kapcsán.

A Kvinta országok nagyköveteivel és az Európai Unió delegációjával lezajlott találkozóján Aleksandar Vučić hangsúlyozta, hogy Koszovó egyoldalú lépései nemcsak a békét és a stabilitást veszélyeztetik, hanem a szerb közösség elleni erőszakhoz is vezetnek. Az észak-koszovói albán nemzetiségű polgármeseterek mihamarabbi lemondása, valamint a koszovói rendőrök kivonulása a szerbek lakta településekről lenne most a béke fenntartásának egyik feltétele - tette hozzá a szerb államfő.

Aleksandar Vučić fogadta Aleksandar Bocan-Ḫarčenko orosz nagykövetét, akit tájékoztatott a hétfői eseményekről. A nagykövete felhívta a figyelmet arra, hogy Moszkva minden eseményt követ. Rámutatott: Oroszország megérti a helyzet minden kényét, és észreveszi Priština agresszivitásának fokozódását, aminek súlyos következményei lehetnek.

A szerb államfő Csen Bo kínai nagykövettel is egyeztetett. A szerb elnök azt mondta, a prištinai ideiglenes intézmények ilyen magatartása folyamatos feszültséget tart fenn az egész régióban, és elfogadhatatlannak értékelte azt az állandó félelmet és szorongást, amelyben a koszovói szerb közösség él. Csen Bo elmondta, a kínai fél támogatja Szerbia erőfeszítéseit a területi integritás és szuverenitás megőrzésére.

A nemzetközi reakciók sem maradtak el. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a leghatározottabban elítélte az erőszakot Zvečanban. Szerinte azonnal és feltétel nélkül meg kell fékezni az indulatokat Koszovóban. Azt is közölte, az EU követeli a prištinai kormánytól és a tüntetőktől, hogy csillapítsák a feszültséget.

Marija Zaḫarova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy a helyzet Koszovóban kritikus, és a KFOR a szükségtelen erőszak forrásának és az eszkaláció tényezőjének bizonyult. Zaharova szerint még nem késő megfordítani az április 23-i hamis önkormányzati választások történetét, ha a nyugatnak valóban fontos a béke és a stabilitás. Felszólította a nyugatot, hogy hagyják abba a szerinte hamis propagandát, és hagyják abba a szerbek hibáztatását a koszovói incidensekért.

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője is megismételte, Peking támogatja Szerbia erőfeszítéseit szuverenitásának és területi integritásának védelmében, és ellenzi a prištinai ideiglenes önkormányzati intézmények egyoldalú lépéseit.

Pristina
Koszovó

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.