Ugrás a tartalomra
Tanjug/MIlos Milivojevic

Vučić: Pristina mindenre kiterjedő támadást tervez Észak-Koszovó ellen

2022.06.30
14:44
2022.06.30
16:03
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
Mindenre kiterjedő támadást terveznek Koszovó északi része ellen az albánok, legkésőbb október elsejéig - ezt mondta tegnap esti sajtótájékoztatóján Alkesandar Vučić.

A szerb államfő szerint a Belgrád és Pristina közötti párbeszédnek vége, helyette sok probléma várható - mindez pedig a nyugati nagyhatalmak támogatásával történik. Eközben egyre több ország vonja vissza Koszovó függetlenségének korábbi elismerését - hangoztatta a szerb elnök.

A szerbiai rendszámtáblák mellett ezentúl a szerbiai személyigazolványokat sem ismerik majd el Koszovóban - mondta Aleksandar Vučić. A szerb államfő szerint az albánok jelenleg arra próbálják rábeszélni az ott élő szerbeket, hogy koszovói fennhatóságú rendszámtáblákat tegyenek járműveikre, aki pedig erre nem hajlandó, attól elkobozhatják a járművet. Ezt pedig már koszovói szerbek nem tudják elviselni - mondta az elnök.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Egyszerűen nem tűrik tovább. Nem tűrik tovább az egységeik akcióit. Nem akarják. Számunkra egy szeptember 31-ig tartó határidőt szabtak a rendszámtáblákat illetően. Ez azt jelenti, hogy egy általános támadást terveznek Észak-Koszovón, legkésőbb október elsejéig. Ennek olyan nevet adnak majd, amilyet akarnak.”

Tanjug/Milos Milivojevic

A koszovói albánok szándékairól Vučić azután beszélt, hogy Belgrádban fogadta Miroslav Lajčakot. A tervek szerint a találkozót követően a szerb elnök, illetve az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottja közös sajtótájékoztatót tartott volna. Végül azonban csak Vučić jelent meg a kamerák előtt, hiszen, mint mondta, nem szerette volna kellemetlen helyzetbe hozni az uniós politikust. Az koszovói történéseket ugyanis a nyugati nagyhatalmak támogatják - mondta a szerb elnök: „Évek óta tűrjük a Kvinta-államok és a koszovói albánok képviselőinek hazugságait. Ahogy azt láthatják, semmilyen problémám sincs azzal, hogy ezt elmondjam nekik. Nem gond az sem, hogy ők butának hisznek minket, hanem az a probléma, hogy azt hiszik, ők sokkal okosabbak. Emellett azt hiszik, hogy egy szembetűnő dolgot illetően mi nem vagyunk képesek megérteni és felfogni azt, hogy mit is csinálnak.”

Vučić szerint a koszovói kérdésben Szerbia válasza józan és halálos lesz. Katonai akció nem lesz, továbbra is a béke megőrzése a cél - szögezte le a szerb elnök.

Elég komoly beszélgetés zajlott a régióban uralkodó helyzetről tegnap este, fontos, hogy párbeszéd úján találjanak a felek megoldást - így reagált Miroslav Lajčak, az Európai Unió Belgrád-Pristina párbeszéddel megbízott illetékese a tegnapi eseményekre. Leszögezte, nem szabad konfrontálódni, közösen kell megtalálni megoldást. Elmondta, ma már teljesen új helyzet állt elő a régióban, ami az ő itteni látogatásának menetét is megváltoztatta. A szerb elnök Vihar hadművelettel kapcsolatos kijelentését nem akarta kommentálni.

Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.