Ugrás a tartalomra
Tanjug/Zoran Žestić

Vučić: Pristina Szerbiát konfliktusba kényszerítené a NATO-val és az egész világgal

2023.02.02
15:33
2023.02.02
20:56
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Pristina nem akarja megalakítani a koszovói szerb községek közösségét, pedig ezt már 2013-ban előirányozta a brüsszeli megállapodás, csak háborús konfliktust akar, mondta Aleksandar Vučić a szerb parlamentben a Koszovóról tartott rendkívüli ülésen.

A szerb elnök hozzátette, Pristina Szerbiát konfliktusba kényszerítené a NATO-val és az egész világgal, és áldozatként állítaná be magát, egyféle balkáni Zelenszkijként. A szerb elnök hozzátette, Szerbiának létfontosságú, hogy az Európai Unió felé tartó úton maradjon.

A pristinai rezsim csak azzal a céllal kezdte zaklatni a koszovói szerbeket, hogy megalázza őket és konfliktust provokáljon - mondta Aleksandar Vučić a parlament mai rendkívüli ülésén. A szerb államfő szerint a barikádok felállítása után a koszovói fél egyetlen szándéka az volt, hogy háborút provokáljanak.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Az ő egyetlen szándékuk, mivel a koszovói szerb községek közösségét nem akarják megalakítani, hogy háborút szítsanak. Szerbiát konfliktusba kényszerítenék a NATO-val és az egész világgal, magukat pedig áldozatként állítanák be, egyféle balkáni Zelenszkijként, minket pedig agresszorként, aki veszélybe sodorta a területi integritásukat. Micsoda képmutatás!”

Aleksandar Vučić szerint a Koszovó és Szerbia közötti viszony rendezéséről szóló francia-német tervről kiszivárgott részletek 90 százaléka valós. Ennek a tervnek a legnehezebb része pedig az, hogy Szerbia a továbbiakban nem ellenzi Koszovó felvételét a nemzetközi szervezetekbe. A szerb elnök azonban hozzátette, Szerbiának létfontosságú, hogy az unió felé tartó úton maradjon.

„Az európai út sok mindent jelent Szerbiának. Az európai út befektetést és színvonalat jelent. A fizetéseket és a nyugdíjakat. Amikor kormányfő lettem, akkor a szerbiai átlagfizetés 330 euró volt. Most várjuk a friss adatokat, amelyek a januári hónapra vonatkoznak. Arra számítunk, hogy 740 euró lesz az átlagfizetés januárban. Év végéig pedig átlépheti a 800 eurót.”

Amennyiben Szerbia nem fogadná el a Koszovó és Szerbia közötti viszony rendezéséről szóló francia-német tervet, abban az esetben megszakadhat az európai integrációs folyamat, leállhatnak a nyugatról érkező befektetések és akár szankciókra is számítani lehet. Mindez persze nem hivatalos, hiszen a francia-német javaslat továbbra is titkos. Aleksandar Vučić elmondta, hogy készen áll egyeztetni, majd kiemelte hogy eddig semmit sem írt alá.

Az elmúlt évtizedekben számos alkalommal szólalt már fel a Vajdasági Magyar Szövetség a koszovói helyzettel kapcsolatban - mondta a Szerbiai Parlamentben dr. Pásztor Bálint. A VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője hozzátette, ami újdonság az elmúlt időszakban, hogy a hatalom mára már őszintén beszél ezekről a kérdésekről. A politikus szerint ezt mutatja a mostani rendkívüli ülés is. Dr. Pásztor Bálint kiemelte, az Európai Uniónak is el kellene döntenie, hogy szeretné-e tagjai között látni Szerbiát. A VMSZ alelnök felszólalásában arra is kitért, hogy a Koszovóban élő emberek jogai kell, hogy a legfontosabb legyen a béke és a stabilitás megőrzése mellett.

A Közügyekben is foglalkoztunk a témával. Aleksandar Vučić beszéde bővebben.

Vladimir Orlić
képviselőház
Szerbia
Koszovó
Pristina
Belgrád
Aleksandar Vučić

Most

16:27

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.