Ugrás a tartalomra
Tanjug / Tara Radovanović

Vučić: a prištinai fél elkötelezte magát

2023.03.19
13:50
2023.03.19
17:10
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Hogyan lehetne megvalósítani a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálását szabályozó uniós tervet, erről volt szó Ohridban - közölte a szerb elnök mai belgrádi sajtótájékoztatóján.

Aleksandar Vučić elmondta, a megállapodásnak csak a megvalósítási tervéről volt szó, ennek szövegét pedig 12-szer változtatták meg a nap folyamán, ennek ellenére nem írt alá semmit. Az ok, hogy Szerbia nem ismeri el Koszovót független államként. Az ohridi tárgyalást Belgrád és Priština között az Európai Unió közvetítésével szervezték.

Konstruktív légkörben folyt a maratoni hosszúságú, legalább 12-13 órán át tartó nehéz tárgyalás Ohridban a megállapodás megvalósítási tervéről – így fogalmazott Szerbia elnöke, aki mégsem írt alá semmit, mert azzal elismerné Koszovót. Aleksandar Vučić, elnök, Szerbia: „Nem írtam alá több ok miatt is. Elsősorban amiatt, mert Szerbia nemzetközi jogi szempontból elismert ország, míg – ahogy egyesek hívják - a Koszovói Köztársaság számomra nemzetközi jogi szempontból nem elismert állam. Nem akarok nemzetközi-jogi megállapodásokat kötni Koszovóval. Államfőként még az én nyilatkozataim is kötelező érvényűek az ország szempontjából, ezért nagyon figyelmesen és fegyelmezetten válogatom meg a kimondott szavaimat.”

Sosem könnyűek az ilyen egyeztetések, mert a felek egymással szemben állnak, más érdekeik vannak – mondta Vučić, aki úgy véli, Szerbia bizonyos határokat nem léphet át a terv megvalósításában. Például sosem fogja támogatni, hogy Koszovó az ENSZ tagjává váljon. Szerbia számára a legfontosabb, hogy Koszovóban létrehozzák a Szerb Községek Közösségét. Az államfő közölte, a prištinai fél Ohridban elkötelezte magát, hogy lépéseket tesz ennek érdekében. „Ezzel az ottani szerbek intézményesített keretekhez jutnak a működésükhöz, és ahogyan előre van látva, a szerv, amelynek van elnöke, tanácsa, saját adminisztrációja és parlamentje is, végzi majd a kommunikációt a brüsszeli egyezménnyel és a központi hatalommal összhangban.”

Bizonyos kérdésekben sikerült tehát megegyezésre jutni, néhány pont része is lesz a majdani megállapodásnak – mondta Vučić. A megállapodás végrehajtásától függ, hogyan halad majd Szerbia az európai úton, és ha a felek nem tartják be az aláírtakból eredő kötelezettségeiket, akkor az uniós pénzeknek is búcsút mondhatnak - az implementációs terv ezt is tartalmazza, árulta el a szerb elnök.

Aleksandar Vučić
Ohrid
Koszovó

Most

14:57, Frissítve: 15:33

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 15:34

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.
12:55, Frissítve: 16:45

Vásárt tartottak Kispiacon

Az esemény megszokott, hiszen évtizedek óta minden hónap utolsó hétvégéjén szervezik meg, amelyre egész Vajdaság területéről érkeznek árusok és vásárlók is egyaránt.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.