Ugrás a tartalomra
Horvátország, Szerb Nemzeti Tanács
Tanjug, screenshot

Vučić részt vett a horvátországi Szerb Nemzeti Tanács közgyűlésén

2018-02-13
19:59
2018-02-13
20:27
Forrás
Pannon RTV
A horvátországi szerbek büszkék lehetnek történelmükre, és nagyban hozzájárultak a jelenlegi Horvátország politikai, társadalmi és kulturális életének kialakításához - mondta Aleksandar Vučić.

Ma is Horvátországban tartózkodott Aleksandar Vučić. A szerb államfő részt vett a horvátországi Szerb Nemzeti Tanács közgyűlésén Zágrábban. A horvát államfő is jelen volt az eseményen. Úgy fogalmazott, ha a múltat illetőleg nincs is teljes egyetértés a két állam között, Szerbia és Horvátország közös feladata egy jobb jövő lehetőségét kínálni a lakosoknak.     

Az esemény elején a horvátországi Szerb Nemzeti Tanács elnöke beszélt. Milorad Pupovac azt mondta, hogy a Szerbia és Horvátország közötti viszony nem lehet a múlt túsza, éppen ezért tiszteletben tartják Aleksandar Vučić és Kolinda Grabar-Kitarović erőfeszítéseit, hogy a két nép jövőjére ne vessen árnyékot a múlt. Milorad Pupovac, elnök, Szerb Nemzeti Tanács, Horvátország: „Nekünk megtiszteltetés, hogy a Szerb Nemzeti Tanács harmadik közgyűlésén Horvátország elnöke, Kolinda Grabar-Kitarović és Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić is részt vesznek. Megérdemlik ezt azért, amit tegnap és ma tettek, azért, amit tettek az elmúlt napokban, hetekben, hónapokban a találkozó előkészítése érdekében.”

Horvátország, Szerb Nemzeti Tanács

Horvátország az önök hazája is - mondta Kolinda Grabar-Kitarović a horvátországi szerbeknek. A horvát államfő hozzátette, ha a múltat illetőleg nincs is teljes egyetértés a két állam között, Szerbia és Horvátország közös feladata egy jobb jövő lehetőségét kínálni a lakosoknak, amihez a két ország közötti párbeszéd vezethet. Kolinda Grabar-Kitarović, államfő, Horvátország: „Felelős állami tisztségviselőként feladatunk olyan lépések megtétele, amelyek a népeinknek, az állampolgárainknak, mind Horvátország, mind Szerbia számára egy jobb jövő perspektíváját nyújtja. Megkértem Aleksandar Vučić államfőt, hogy látogasson el Horvátországba és köszönöm neki, hogy az elmúlt két napot Horvátországban töltötte.”

A zágrábi eseményen a szerb államfő elmondta, hamarosan meghívja Kolinda Grabar-Kitarović horvát elnököt Szerbiába, hogy bemutassa azokat az eredményeket, amelyeket a szerbiai horvátok helyzete javítása érdekében tettek. Aleksandar Vučić megköszönte a horvátországi szerbeknek, hogy megőrizték identitásukat. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ismétlem, párbeszédre, tárgyalásra van szükségünk, többre mint valaha. Hiszek a két nép közös jövőjében. Szerbia és Horvátország a kétoldalú párbeszéd megújításának fázisában van. Az elmúlt hónapokban fokozatosan elhárítottunk számos nyitott kérdés megoldását gátló akadályt.”

Horvátország, Szerb Nemzeti Tanács

A zágrábi közgyűlésen részt vett Milan Bandić is. A horvát főváros polgármestere kijelentette, hogy a két ország viszonya hatással van az egész régió stabilitására, ezért is fontos a jó viszony a két állam között.

Szerb Nemzeti Tanács
közgyűlés
Horvátország
Aleksandar Vučić

Most

16:45

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.
16:27

Jön a tél és vele a szmog

A tél közeledtével egyre nagyobb a lehetősége a szmog kialakulásának a városokban. Elsősorban a helytelen tüzelés miatt a késő délutáni és esti órákban romlik a levegő minősége.
15:45

Ranieri visszatér a Premier League-be

Már nem Slaviša Jokanović az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban utolsó helyen álló Fulham menedzsere. A labdarúgóklub az olasz Claudio Ranierit nevezte ki menedzsernek.
15:36

Putyin Szerbiába látogat

Alekszandr Csepurint, Oroszország belgrádi nagykövetét fogadta ma Aleksandar Vučić szerb államfő a szerb fővárosban. A találkozón szó esett Vlagyimir Putyin esedékes szerbiai látogatásáról is.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.