Ugrás a tartalomra
Horvátország, Szerb Nemzeti Tanács
Tanjug, screenshot

Vučić részt vett a horvátországi Szerb Nemzeti Tanács közgyűlésén

2018-02-13
19:59
2018-02-13
20:27
Forrás
Pannon RTV
A horvátországi szerbek büszkék lehetnek történelmükre, és nagyban hozzájárultak a jelenlegi Horvátország politikai, társadalmi és kulturális életének kialakításához - mondta Aleksandar Vučić.

Ma is Horvátországban tartózkodott Aleksandar Vučić. A szerb államfő részt vett a horvátországi Szerb Nemzeti Tanács közgyűlésén Zágrábban. A horvát államfő is jelen volt az eseményen. Úgy fogalmazott, ha a múltat illetőleg nincs is teljes egyetértés a két állam között, Szerbia és Horvátország közös feladata egy jobb jövő lehetőségét kínálni a lakosoknak.     

Az esemény elején a horvátországi Szerb Nemzeti Tanács elnöke beszélt. Milorad Pupovac azt mondta, hogy a Szerbia és Horvátország közötti viszony nem lehet a múlt túsza, éppen ezért tiszteletben tartják Aleksandar Vučić és Kolinda Grabar-Kitarović erőfeszítéseit, hogy a két nép jövőjére ne vessen árnyékot a múlt. Milorad Pupovac, elnök, Szerb Nemzeti Tanács, Horvátország: „Nekünk megtiszteltetés, hogy a Szerb Nemzeti Tanács harmadik közgyűlésén Horvátország elnöke, Kolinda Grabar-Kitarović és Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić is részt vesznek. Megérdemlik ezt azért, amit tegnap és ma tettek, azért, amit tettek az elmúlt napokban, hetekben, hónapokban a találkozó előkészítése érdekében.”

Horvátország, Szerb Nemzeti Tanács

Horvátország az önök hazája is - mondta Kolinda Grabar-Kitarović a horvátországi szerbeknek. A horvát államfő hozzátette, ha a múltat illetőleg nincs is teljes egyetértés a két állam között, Szerbia és Horvátország közös feladata egy jobb jövő lehetőségét kínálni a lakosoknak, amihez a két ország közötti párbeszéd vezethet. Kolinda Grabar-Kitarović, államfő, Horvátország: „Felelős állami tisztségviselőként feladatunk olyan lépések megtétele, amelyek a népeinknek, az állampolgárainknak, mind Horvátország, mind Szerbia számára egy jobb jövő perspektíváját nyújtja. Megkértem Aleksandar Vučić államfőt, hogy látogasson el Horvátországba és köszönöm neki, hogy az elmúlt két napot Horvátországban töltötte.”

A zágrábi eseményen a szerb államfő elmondta, hamarosan meghívja Kolinda Grabar-Kitarović horvát elnököt Szerbiába, hogy bemutassa azokat az eredményeket, amelyeket a szerbiai horvátok helyzete javítása érdekében tettek. Aleksandar Vučić megköszönte a horvátországi szerbeknek, hogy megőrizték identitásukat. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ismétlem, párbeszédre, tárgyalásra van szükségünk, többre mint valaha. Hiszek a két nép közös jövőjében. Szerbia és Horvátország a kétoldalú párbeszéd megújításának fázisában van. Az elmúlt hónapokban fokozatosan elhárítottunk számos nyitott kérdés megoldását gátló akadályt.”

Horvátország, Szerb Nemzeti Tanács

A zágrábi közgyűlésen részt vett Milan Bandić is. A horvát főváros polgármestere kijelentette, hogy a két ország viszonya hatással van az egész régió stabilitására, ezért is fontos a jó viszony a két állam között.

Szerb Nemzeti Tanács
közgyűlés
Horvátország
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

Orbánt fogadja Pásztor István

Orbán Viktor Szabadkán

Megérkezett Szabadkára Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök először Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével találkozott a VMSZ székházában.
FIDESZ - KDNP

Országosan tarolt a Fidesz

Országgyűlési választásokat tartottak Magyarországon. Az Index hírportál szerint országosan tarolt a Fidesz, Budapesten pedig a baloldalra szavaztak többen.