Ugrás a tartalomra

Vučić: Semmilyen harc vagy háború nem érdekel minket

2021.09.08
18:59
2021.09.08
20:27
Forrás
Pannon RTV
Nagy megtiszteltetés Szerbiának, hogy hétfőn idelátogat Angela Merkel - mondta ma esti televíziós beszédében Aleksandar Vučić.

A német kancellár rengeteget tett a béke és stabilitás érdekében, Németország pedig fontos gazdasági partnere Szerbiának - tette hozzá a szerb államfő. Vučić sajtótájékoztatóján gazdasági és regionális témakörökre is kitért, de szóba került a Belgrád-Pristina párbeszéd is.

 

Szeptember 13-án érkezik Szerbiába Angela Merkel. A szerbiai politikum mellett a civil szférával is tárgyalásokat folytat majd a német kancellár. Az országban a német befektetők mintegy 70 ezer embernek biztosítanak munkahelyet. Aleksandar Vučić arról is beszámolt, hogy a hónap végén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is Belgrádba érkezik.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Szeretnék köszönetet mondani Angela Merkelnek mindenért, amit tett a Nyugat-Balkánért, a régióért és Szerbiáért az elmúlt időszakban. A politikában az emberek gyakran azt hiszik, hogy a hála tart a legrövidebb ideig, de mi sosem feledjük, amit ő tett az országunkért 2015-ben, amikor Horvátország csak számukra ismert okokból korlátozásokat vezetett be, mennyit segítettek akkor Angela Merkel és küldöttei is, mint például Elmar Brok. Sikerült velünk együtt megőrizni a stabilitást és a békét a Nyugat-Balkánon.”

Vučić azt is nyomatékosan kijelentette, hogy Szerbiának nem érdeke, hogy megsértse Montenegró, Horvátország vagy Bosznia-Hercegovina függetlenségét. Semmilyen harc vagy háború nem érdekel minket, a gazdasági fejlődés és az emberéletek megőrzése a legfontosabb számunkra - szögezte le. Hozzátette, az ország gazdasági sikerei nem minden regionális szereplő tetszését nyerik el, az általa előrelátott 7,5 százalékos nemzeti össztermék növekedés pedig egyenesen felzaklat egyeseket: „Az ország számára a béke döntő fontosságú. Mindent, amit kiépítettünk, elértünk és megváltoztattunk az országban az elmúlt néhány évben, úgy érhettük el, hogy őriztük a békét és a stabilitást. Úgy véltük, hogy minden politikai pontnál fontosabbnak kell lennie minden pillanatban az élet, és hogy az életet minden elé helyezzük, mert Szerbia politikája, amíg elnöke vagyok és amíg felelős kormányunk van, olyan kell, hogy legyen, hogy hatalmas gazdasági fejlődéssel büszkélkedhessünk, de ugyanakkor minden emberéletet megvédünk.”

Vučić kitért a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd legfrissebb fejleményeire is. A szakértői szintű tárgyalások részleges előrelépést értek el az eltűnt személyeket illetően, viszont továbbra sincs pozitív fejlemény a Szerb Községek Közösségének megalapításról, energetikai vagy igazságügyi kérdésekről.

Szerbia
Angela Merkel
Ursula von der Leyen

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.