Ugrás a tartalomra

Vučić: Szerbia nem fogadja el a Koszovó által szabott új feltételeket

2018.11.23
21:59
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
A szerb államfő arra kérte a koszovói felet, térjenek vissza a kiindulópontjukra, és abban az esetben folytatni lehet a tárgyalásokat, különben nincs lehetőség rá.

Szerbia nem fogadja el a Koszovó által szabott új feltételeket - jelentette ki Aleksandar Vučić ma esti sajtótájékoztatóján. A szerb államfő arra kérte a koszovói felet, térjenek vissza a kiindulópontjukra, és abban az esetben folytatni lehet a tárgyalásokat, különben nincs lehetőség rá.

Az elnök ma este rendkívüli ülésre hívta a tárcavezetőket. Ezt követően arról beszélt, hogy a koszovói döntés civilizálatlan, antieurópai és sérti az alapjogokat, a szabad áru- és tőkeáramlás jogát. Mint mondta, szemmel látható, hogy nagyhatalmak is támogatták a koszovói intézkedéseket. Ezt a nyugati országok nagyköveteivel lefolytatott beszélgetések is igazolják - tette hozzá. Ők azt gondolják, hogy Szerbia a hibás azért, hogy Koszovót nem vették fel az Interpolba, de Belgrád nem szegte meg a megállapodásokat - mondta Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ők a következő módon próbálnak majd kihátrálni ebből az egészből. Leülnének majd velünk tárgyalni, de úgy, hogy mi fogadjuk el az új helyzetet, és még talán legyünk is boldogok, amikor ők visszatérnek a 10 százalékos vámhoz. Képzeljék csak el, hogy mi 10 százalékos hátránnyal indulnánk más országokhoz viszonyítva. Eszünk ágában sincs ezt elfogadni. A másik ötletük az, hogy mindent megadunk nekik az energetika terén, ők meg akkor esetleg visszavonják a tarifákat, mert nekünk ezek szerint el kellene fogadnunk az új realitást. A harmadik ötletük pedig az, habár már ők maguk sem tudják, hogy mit kérhetnének még tőlünk, de mi mégiscsak tegyünk valamit annak érdekében, hogy Pristina a hazai nyilvánosság előtt megmentse a saját becsületét. Azonban Szerbia ebből semmit nem fogad el. Szerbia nem ért egyet az új szabályokkal és az ország, illetve a lakosság zsarolásával. Vonják vissza az adókat, a törvényelleneseket, a barbárokat, a civilizálatlanokat, amiket meghoztak. Amikor visszavonják, akkor készen állunk a tárgyalásra mindenről.”

Szerbia
Koszovó

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.