Ugrás a tartalomra

Vučić: Szerbia világos szituációt szeretne az EU-val

2019.12.02
17:04
2020.02.28
17:55
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Néppárt vezető politikusait fogadta ma Aleksandar Vučić szerb elnök Belgrádban.

A köztársasági elnök a sajtótájékoztatón azt mondta: Szerbia világos szituációt szeretne az Európai Unióval.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével és Vladimir Bilcikkel, az európai parlament jelentéstevővel ült tárgyalóasztalhoz Aleksandar Vučić szerb államfő. A köztársasági elnök azt mondta: Szerbia világos szituációt szeretne az Európai Unióval. Új csatlakozási fejezeteket nyitna, valamint tisztább képet szeretne kapni arról, hogy az Európai Unió országai hogyan látják a Nyugat-Balkánt.

 Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Szerbia folytatja az európai útját, hogy javítsa az árucsere-forgalmat az uniós országokkal, ami most 67 százalékos. Szeretnénk gyorsítani a csatlakozási fejezetek megnyitását. Valamint világosan szeretnénk látni, hogy mit várnak el a tagállamok, és hogyan látja az unió Európa jövőjét. Nekünk ezt tudnunk kell. Ha ez rendben van, akkor köszönjük, ha nincsenek megelégedve, akkor is köszönjük nekik.”

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője arról beszélt, hogy Szerbiát nagy barátnak tartják. Szerinte az EPP-nek álláspontja, Európa jövőjével kapcsolatban érthető és világos. Jelzésértékűnek nevezte a belgrádi látogatásukat.

Manfred Weber, frakcióvezető, Európai Néppárt: „Ez egy friss kezdet. Egy jelzés, hogy rögtön ide jöttünk. Ez a jelzés nemcsak Szerbiának, mint a régió legfontosabb országának szól, hanem az egész régiónak. Ki szeretném emelni, hogy az Európai Néppárt részéről azt gondoljuk, hogy az Európai Bizottság legutóbbi döntése, hogy blokkolja Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak megkezdését történelmi hiba volt.”

Weber arra a kérdésre, hogy Szerbia hány uniós csatlakozási fejezet megnyitására áll készen, azt válaszolta, hogy azt látja, hogy Belgrád és Aleksandar Vučić államfő is elkötelezett Szerbia európai uniós csatlakozása mellett.

Európai Néppárt
Manfred Weber
Belgrád
Európai Unió
Aleksandar Vučić

Most

10:36, Frissítve: 12:56

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.