Ugrás a tartalomra

Vučić szerint politikai trükk Haradinaj lemondása

2019.07.20
11:11
2019.07.20
17:31
Forrás
Szerbiai RTV
Politikai trükknek titulálta Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök lemondását mai sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić.

A szerb államfő rámutatott arra is, hogy Haradinaj ezzel a lépéssel nagyobb népszerűségre tehet szert, sőt sokak szemében egyfajta hőssé válhat, aki az egységes Koszovóért küzd. Szerbiának nyugodtan, kimérten és megfontoltan kell reagálnia Haradinaj lemondását illetően - tette hozzá Vučić. Haradinaj egyébként azért adta be visszavonhatatlan lemondását a koszovói kormány pénteki ülésén, mert a koszovói különleges bíróság, amely az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett feltételezett háborús bűnöket vizsgálja, gyanúsítottként idézte be.

A szerb államfő azt is aláhúzta, a szerbek helyzete Koszovóban várhatóan még nehezebb lesz.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Az albánok további homogenizálásához vezet, egyre szélsőségesebbek lesznek álláspontjaik, még erősebb, leplezetlenebb gyűlöletük a szerb nép és a szerb állam felé, amit az egyetlen felelősnek tartanak az őket ért összes sorscsapásért, azért ami Haradinaj úrral történik. Ebben a tekintetben Szerbia több figyelmet szentel a Koszóvóban élő szerbek fennmaradására, életére és biztonságára.”

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd kapcsán a szerb államfő leszögezte, annak folytatása fontos a béke és a stabilitás megőrzése szempontjából. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, attól tart, hogy a koszovói fejlemények tovább késleltetik a párbeszéd folytatását. Vučić szerint a következő 2-3 hónapban várhatóan több felől felerősödik majd a Szerbiára gyakorolt nyomás, hogy ismerje el Koszovó függetlenségét.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia (SZHP): „Nekünk az a fontos, hogy visszaüljünk a tárgyalóasztalhoz, de ehhez fontos lenne a vámok mielőbbi eltörlése, de ebben a kérdésben kételkedő vagyok. Ez minden, amit mondhatok. A vámok eltörlése egy jó jel lenne, ami a tárgyalások kezdetét jelentené. Ez is jó, ez is fontos, mert legalább abban az időszakban biztos lenne a béke és a stabilitás Koszovóban.”

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Aleksandar Vučić beszédében arra is kitért, hogy a koszovói miniszterelnök lemondása egy jól időzített politikai trükk. A szerb államfő véleménye szerint, Haradinaj jövő héten megy Hágába, ahonnan 48 óra elteltével szabadon távozhat, majd hősként tér vissza Koszovóba. Vučić hozzátette, ezzel elérheti, hogy megerősítse az albánok helyzetét a szeptemberben vagy októberben esedékes választásokon.

Aleksandar Vučić
Ramush Haradinaj
lemondás
politikai trükk
Koszovó

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.