Ugrás a tartalomra

Vučić: A támadás az egész szerb nemzet ellen irányul és az eset terrorcselekménynek minősül

2018.01.16
16:02
2024.03.19
08:52
Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolása után Szerbia Nemzetbiztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tartott,

Szerbia terrorcselekményként kezeli Oliver Ivanović meggyilkolását – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő. A koszovói szerb politikus ellen elkövetett merénylet után Szerbia Nemzetbiztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tartott, amelyen az ország álláspontját és következő lépéseit is megvitatták.     

Egy olyan családos embert öltek meg, aki biztosan nem szólított fel a szerbek és az albánok közötti viszályokra – mondta el Aleksandar Vučić a Nemzetbiztonsági Tanács ülését követő sajtótájékoztatón. A támadás az egész szerb nemzet ellen irányul és az eset terrorcselekménynek minősül, Szerbia pedig úgy is fogja kezelni – emelte ki a szerb köztársasági elnök. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ez a terrorcselekmény nem múlik el büntetlenül. A tettes, vagy tettesek előállítása és megbüntetése meg fog történni. Elvárjuk, hogy ezt azok tegyék meg, akiknek a hatáskörébe tartozik. Ha ők nem hajlandóak, akkor majd mi megtesszük. Készen állunk és követeljük, hogy közösen derítsük fel ezt a bűncselekményt. Úgy gondoljuk, rendelkezünk szakértőkkel, akik segíteni tudnak. Ha ez nem valósítható meg, akkor külön saját nyomozást fogunk végezni. Professzionális, felelősségteljes és komoly munkát fogunk végezni.”

A szerb államfő kitért arra is, hogy Szerbia brüsszeli delegációja azonnal megszakította a Brüsszelben folytatott megbeszéléseket, mivel értelmetlennek tartja a dialógus folytatását folyamatos fenyegetések közepette. Továbbá hangsúlyozta azt is, hogy nem fogják megengedni azt, hogy egyesek esetlegesen Szerbiát tegyék felelőssé Oliver Ivanović meggyilkolását illetően. „Az EULEX és az Egyesült Nemzetek Ideiglenes Koszovói Közigazgatási Missziójának, az UNMIK irányába is levéllel jeleztük, hogy nem kérjük, hanem követeljük azt, hogy a szerb állam hatóságai vegyenek részt a bűncselekmény felderítésében, mivel meggyőződésünk, hogy ez Oliver Ivanović meggyilkolásának felderítését eredményezné.”

Aleksandar Vučić elmondta, Szerbia rendelkezik olyan információkkal, amelyek akár a tettesek felderítéséhez is vezethetnének, egyelőre azonban a sikeres nyomozás érdekében nem nyilatkozhat további részletekről.

Aleksandar Vučić
Oliver Ivanović
Koszovó

Most

11:14, Frissítve: 11:21

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nem csak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.