Ugrás a tartalomra

Vučić a tárgyalások után: Nincs eredmény, álmatlan éjszakák és nehéz napok jönnek

2022.11.21
15:56
2022.11.21
20:39
Forrás
Szerbiai RTV
Továbbra sem született megállapodás Belgrád és Pristina között.

Maratoni tárgyalásokat követően ismét eredménytelenül zárult Belgrád és Pristina tárgyalása Brüsszelben. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és Miroslav Lajčak, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós biztos először külön tárgyaltak Albin Kurti koszovói kormányfővel, majd Aleksandar Vučić szerb államfővel egyeztettek. Délelőtt tíz órakor kezdődött Vučić és Kurti többórás, de meddő tárgyalása.

Számomra ismeretlen okokból nem sikerült bármilyen megállapodásra jutnunk - kezdte sajtótájékoztatóját Aleksandar Vučić Brüsszelben. A szerb államfő sürgősségi eljárásban folytatott tárgyalásokat a koszovói féllel az EU közvetítésével. A találkozó hátterében Pristina korábbi bejelentése áll, ami szerint november 22-étől bírságolja azokat a gépjármű tulajdonosokat, akik nem cserélik le Szerbiában kiadott tábláikat koszovóira. Vučić elmondta, konstruktívan álltak a tárgyalásokhoz és elfogadták a más sokadjára módosított javaslatokat is, ennek ellenére a koszovói fél újabb és újabb, teljesíthetetlen követelésekkel állt elő.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Álmatlan éjszakák és nehéz napok állnak előttünk, de meghallgatjuk a főképviselő tanácsait és a kéréseit. Azt kérte, hogy ne alkalmazzák a büntetéseket, hogy mi ne adjunk ki új KM rendszámokat, erre mi azt mondtuk, hogy minden rendben van. Ezt tiszteletben tartjuk majd és eszerint viselkedünk majd. Meglátjuk, hogy a másik fél miként viselkedik majd.”

Vučić szerint a nemzetközi közösség számára egyértelmű, hogy ki törekedett a megoldásra, a béke és stabilitás megőrzésére, és ki nem. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint ismét krízishelyzet alakult ki Koszovóban, alig három hónappal az előző, hasonló krízishelyzet után.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője: „Tavaly nyár óta folyamatos kríziskezeléssel voltunk elfoglalva, megkíséreltük elkerülni egyik mesterséges határidőt a másik után, határidőtől-határidőig, krízistől-krízisig. Ez azt jelenti, hogy nem tudtunk foglalkozni a valódi problémával, a viszonyok normalizációjával, ami megoldaná és megelőzné az ilyen krízishelyzeteket. A problémák gyökere túlmutat a rendszámtáblákon. Mindkét félnek egyértelművé tettem, hogy így nem folytathatjuk, a krízisek és határidők gonosz körforgását meg kell állítani.”

A szerb államfő bejelentette, hogy hazatérését követően még hétfőn részletesen beszámol a polgároknak a tárgyalásokon elhangzottakról. Biztosította a Koszovón élő szerbeket, hogy bármi történjék is, Szerbia velük van.

Albin Kurti
Koszovó
Brüsszel

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.