Ugrás a tartalomra

Vučić: többet kellene beszélni a bővítésről és kevesebbet a perspektíváról

2020.05.06
22:25
Forrás
Pannon RTV
Szerbia uniós kilátásai megerősítést nyertek, de többet kellene beszélni a bővítésről és kevesebbet a perspektíváról - nyilatkozta Aleksandar Vučić.

A szerb államfő az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok vezetőinek videokonferenciáját követően leszögezte, az ország az EU tagja kíván lenni és korrekt választ vár el a kérdésre.

Vučić kifejtette, hogy amennyiben az elkövetkező néhány évben nem veszik fel Szerbiát, akkor egy, a schengenihez hasonló határnyitást kell eszközölni a Balkánon, valamint Magyarország és Horvátország felé iratmentes, valódi határok nélküli átlépést kellene biztosítani.

Vučić arról is beszélt, hogy a gazdasági támogatáson kívül a Belgrád-Pristina párbeszéd kérdése is jelentős szerepet töltött be a megbeszélésen, különösen Anglea Merkel német kancellár felszólalásában.

A szerb elnök hozzátette, örül a dialógus folytatásának és a nehézségek ellenére kompromisszumos megoldásra törekszik Pristina zsarolásai ellenére is: „Ami először történt meg, amit először hallottam, hogy Orbán Viktor és más regionális vezetők is az Európai Unióból azt mondták, hogy amennyire a Balkánnak szüksége van az Európai Unióra, annyira szüksége van az Európai Uniónak a Balkánra. Ezt először mondta ki valaki ilyen egyértelmű módon. Egyesekben enyhe kételyt, másoknál egyetértést láttam. Ezt fel lehet mérni, amikor 20 felvétel látható egyszerre azokról az emberekről, akikkel együtt vagyok. Erről beszélt és végtelenül hálás is vagyok érte Kiriakosz Micotakisz barátunknak, aki dicsérte Szerbiát és Bojko Boriszovnak, köszönet érte.”

Aleksandar Vučić
EU-Nyugat-Balkán
csúcstalálkozó
integráció

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.