Ugrás a tartalomra

Vulin: Elfogadhatatlan a koszovói hadsereg megalakítása

2018.10.19
12:58
2018.10.20
02:52
Forrás
MTI, Pannon RTV
Belgrád pedig arra vár, hogy a nemzetközi közösség tagjai is reagáljanak és lépjenek a kérdésben - nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek Aleksandar Vulin.

A koszovói parlament tegnap tette meg az első lépést a katonaság felállítása felé három törvényjavaslat elfogadásával a Szerb Listához tartozó képviselő pedig kivonultak az ülésről. Szakértők szerint azonban alkotmánymódosításra is szükség lehet.

Szerbia annak idején azért írta alá a brüsszeli megállapodást, hogy garanciát kapjon arra, hogy semmilyen fegyveres formáció ne hatolhasson be Észak-Koszovó területére - mondta Aleksandar Vulin, Szerbia védelmi minisztere: „Mi nem tettünk semmi olyat, amivel felbolygattuk volna Koszovót illetve bárkit a régióban. Ám Prsitina kormányának agresszív és arrogáns magatartása - amelynek nyilvánvalóan az a célja, hogy destabilizálja a helyzetet Koszovó területén - olyan dolog, ami felismerhető és elítélendő kellene, hogy legyen.”

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy most kiderül majd, mekkora súlya van a NATO ígéreteinek, hiszen Aleksandar Vučić szerb államfő garanciát kapott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetétől arra is, hogy semmilyen törvénytelenül szerveződött haderő nem alakul át Koszovón.

A koszovói hadsereg kérdése azért került ismét a középpontba, mert a pristinai parlament elfogadta azokat a törvénymódosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a biztonsági erőket katonasággá alakítsák. A folyamat elindításához, azonban még néhány törvényjavaslat elfogadására van szükség. Ami akkor léphet érvénybe ha a koszovói elnök is aláírja majd a végleges törvényt. Szakértők szerint a döntést bojkottálhatja a szerb lista, ha a koszovói alkotmánybírósághoz fordul és kérvényezi, hogy alkotmánymódosítás kelljen a katonaság megalakításához. Amennyiben erre kerül a sor, a bíráknak 45 napjuk lesz arra, hogy megnyilvánuljanak a kérdésben.

Aleksandar Vulin
Koszovó

Most

14:41, Frissítve: 15:46

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.