Ugrás a tartalomra

Washington átadta írásos válaszát Moszkva biztonsági garanciaigényeire

2022.01.26
22:40
Forrás
MTI, Euronews
Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, az amerikai válasz "komoly diplomáciai útvonalat" jelöl ki Oroszországnak.

Washington átadta írásos válaszát Moszkva biztonsági garanciaigényeire az orosz külügynek - közölte szerda este az orosz média. Oroszország december közepén kétoldalú szerződés tervezetét juttatta el az Egyesült Államoknak, és ebben egyebek között arra tett javaslatot, hogy az USA kötelezze el magát a NATO keleti terjeszkedésének leállítása mellett, szüntesse be a katonai együttműködést a posztszovjet országokkal, vonja ki nukleáris fegyvereit Európából, és ne telepítsen a kontinensre Oroszországot fenyegetni képes csapásmérő rendszereket.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter nem részletezte, hogy pontosan mit tartalmaz a dokumentum, de azt kiemelte, hogy Joe Biden amerikai elnök jóváhagyásával küldték el, aki személyesen részt vett a levél szerkesztésében és szövegezésében. Blinken azt is hozzátette, hogy a válasz Ukrajnával és Washington európai szövetségeseivel egyeztetve született meg. A tárcavezető szerint az orosz követelésekre adott amerikai válasz azt tükrözi, hogy Washington nyitott a párbeszédre, és a diplomáciát részesíti előnyben, de Oroszországtól függ, hogyan reagál. Arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok minden eshetőségre felkészült.

Előzőleg az orosz külügyminiszter azt mondta, Oroszország gyorsan megtorló intézkedéseket hoz, ha az Egyesült Államok és szövetségesei nem adják meg neki a kért biztonsági garanciákat. „Ha nem érkezik konstruktív válasz, illetve ha a Nyugat folytatja agresszív politikáját, akkor Moszkva megteszi a szükséges megtorló intézkedéseket" – mondta Szergej Lavrov.

Amerikai Egyesült Államok
Oroszország
NATO
Ukrajna

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.