Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Brendan Smialowski

Washington átadta írásos válaszát Moszkva biztonsági garanciaigényeire

2022.01.26
22:40
Forrás
MTI, Euronews
Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, az amerikai válasz "komoly diplomáciai útvonalat" jelöl ki Oroszországnak.

Washington átadta írásos válaszát Moszkva biztonsági garanciaigényeire az orosz külügynek - közölte szerda este az orosz média. Oroszország december közepén kétoldalú szerződés tervezetét juttatta el az Egyesült Államoknak, és ebben egyebek között arra tett javaslatot, hogy az USA kötelezze el magát a NATO keleti terjeszkedésének leállítása mellett, szüntesse be a katonai együttműködést a posztszovjet országokkal, vonja ki nukleáris fegyvereit Európából, és ne telepítsen a kontinensre Oroszországot fenyegetni képes csapásmérő rendszereket.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter nem részletezte, hogy pontosan mit tartalmaz a dokumentum, de azt kiemelte, hogy Joe Biden amerikai elnök jóváhagyásával küldték el, aki személyesen részt vett a levél szerkesztésében és szövegezésében. Blinken azt is hozzátette, hogy a válasz Ukrajnával és Washington európai szövetségeseivel egyeztetve született meg. A tárcavezető szerint az orosz követelésekre adott amerikai válasz azt tükrözi, hogy Washington nyitott a párbeszédre, és a diplomáciát részesíti előnyben, de Oroszországtól függ, hogyan reagál. Arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok minden eshetőségre felkészült.

Előzőleg az orosz külügyminiszter azt mondta, Oroszország gyorsan megtorló intézkedéseket hoz, ha az Egyesült Államok és szövetségesei nem adják meg neki a kért biztonsági garanciákat. „Ha nem érkezik konstruktív válasz, illetve ha a Nyugat folytatja agresszív politikáját, akkor Moszkva megteszi a szükséges megtorló intézkedéseket" – mondta Szergej Lavrov.

Tanjug/AP/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation Press Service
Amerikai Egyesült Államok
Oroszország
NATO
Ukrajna

Most

20:06

Színfalak mögött

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény több év kihagyás után idén ismét megszervezte a színházi nevelési óráját a helybeli általános iskola hetedik osztályosai számára.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.