Ugrás a tartalomra

Washington mélyítené viszonyát a nyugat-balkáni országokkal

2017.11.29
13:21
2017.11.29
17:10
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
Az Amerikai Egyesült Államok új külpolitikai stratégiával közeledne a Nyugat-Balkán felé. Szerbiával is tovább mélyítené viszonyát. Ez olvasható az Atlanti Tanács közleményében.

Washington belgrádi nagykövete szerint az állításokat mindenki kezelje fenntartásokkal. A hírre az USA külügyi tárcájának a vezetője is reagált, aki elmondta: Amerika baráti viszonyt kíván fenntartani a bálkáni államokkal, de bárminemű közeledés kizárólag az Európai Unió bevonásával lehetséges.

Előre a Balkánért: az USA új stratégiája a térségben - ezzel a hangzatos címmel jelent meg egy szöveg az Atlanti Tanács honlapján. A beszámoló szerint az Amerikai Egyesült Államok bővítené katonai jelenlétét és politikai szerepvállalását a régióban. Szerbiával is erősítve kapcsolatát. A cikket követően Washington belgrádi követsége rögtön reagált az állításra. Hozzátéve, hogy az amerikai külügyi tárca saját ügymenetében, a Fehér Házzal egyeztetve alakítja külpolitikáját. A kérdésről egy konferencián is egyeztetnek, amelyre Ivica Dačić szerb külügyminisztert is meghívták.

Aleksandra Joksimović szerint a jelentés azért jelenhetett meg, mert a világ politikai színterének változása lépésre készteti a nyugati hatalmakat, hiszen új szereplők jelennek meg a politikai térképen - fejtette ki a Külpolitikai Központ elnöke.  Hozzátette: „Tény, hogy lényegében a nyugati hatalmak felismerték, hogy az ő szerepvállalásuk hiányában, más hatalmak is színre lépnek a Nyugat-Balkánon. Szóval, érzékelhető más hatalmak befolyása is. Ezek, Oroszország, Törökország, Kína és az arab országok. A nagyhatalmak többsége a politikai színtér új alakulása után bukkantak fel.”

Szerbia és az Amerikai Egyesült Államok viszonyáról az elmúlt időszakban is sok szó esett. Arról is felreppentek hírek, hogy Washington közvetítő szerepet vállalna a Belgrád és Pristina közötti tárgyalásokon. Ennek, azonban vajmi kevés a valóság alapja lehet, hiszen az egyeztetéseket Brüsszel felügyeli, amibe a Trump adminisztráció nem kíván beleszólni - mondta Ivan Vujačić. Szerbia volt washingtoni nagykövete szerint azért sem reális, hogy az amerikai külügy beavatkozzon ebbe a kérdésbe, mert akkor más nagyhatalmak is kérvényezhetnék a moderátori szerepet. „Ha sor kerülne erre, akkor valaki azonnal kérhetné, hogy más államok is vegyenek részt ebben. Mint például Oroszország. Mivel, azonban Oroszország és az Európai Unió között feszélyezett a viszony az ukrán válság óta, és mivel számos olyan kérdés van ahol az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország között nincs összhang.”

Az USA esetleges balkáni közeledéséről Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is megszólalt egy előadásában. Úgy fogalmazott: az atlanti állam továbbra is Európa barátja és szövetségese kíván maradni. Aki ezután is mindenben segíteni fogja az uniót, hogy ezáltal a Nyugat-Balkán országainak demokratikus államrendje és stabilitása is megmaradjon.

Amerikai Egyesült Államok
nyugat-balkáni államok

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.

Népszerű