Ugrás a tartalomra

Washingtoni megállapodás - ami a háttérben történt

2020.09.04
21:15
Forrás
Pannon RTV
Donald Trump amerikai elnök a dokumentumok aláírása után rövid találkozót tartott Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Avdullah Hoti koszovói miniszterelnökkel.

Donald Trump amerikai elnök az dokumentumok aláírása után rövid találkozót tartott Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Avdullah Hoti koszovói miniszterelnökkel. A sajtó képviselőinek kérdéseire az Ovális Irodában válaszoltak a felek. Évtizedes munka eredménye a Belgrád és Pristina közötti gazdasági megállapodás aláírása - értékelte Donald Trump amerikai elnök. A felekkel közösen megtartott sajtótájékoztatón elmondta, az Egyesült Államok is nyitottabb lesz ezután Belgrád és Pristina felé.

Donald Trump, elnök, Egyesült Államok: „Évtizedek kellettek ahhoz, hogy ezt a megállapodást tető alá hozzuk, mivel nem volt elegendő anyagi forrásunk hozzá. Már az elnöki mandátum megkezdése óta dolgoztunk ezen a kabinettel, mély érzések és gondolatok előzték meg, és úgy gondolom, hogy rendkívüli és jelentős gazdasági kapcsolat alakul ki a jövőben, amely még jobban összehozza őket. Számomra már kezdettől fogva szembetűnő volt, hiszen Richard Grennel már az elejétől nagyon sokat beszélt erről. Nem értette, hogy miért olyan a helyzet, amilyen, és igaza volt. Összehozta, közelebb hozta őket egymáshoz. Ezeknek a megállapodásoknak a megkötésében több személy is részt vett. Ez természetes dolog. Úgy gondolom, hogy rendkívül jelentős dolgok történnek majd. Gazdasági szempontból ez mindkét országnak fontos, ezt követően pedig az Egyesült Államok is egyre jobban nyit majd mindkét ország felé. Ezzel a két országgal, amelyeknek nézeteltérései voltak egymással, úgy érzem, rendkívüli kapcsolatunk lesz. A gazdaság közelebb hozza az embereket, és itt pontosan ez történik. Ezek az emberek nagyszerű munkát végeztek.”

Aleksandar Vučić megtiszteltetésének adott hangot, azért, hogy az Egyesült Államok elnöke az Ovális irodában fogadta. A szerb államfő köszönetet mondott Trumpnak az erőfeszítésekért, amelyeket nagyon kevés ember vállalt magára, arra, hogy időt szentelt a régió számára, hozzájárult a béke és stabilitás megteremtéséhez. Ezt kiemelten értékelem - tette hozzá Vučić. „Amikor a gazdaságról és a politikáról van szó, nem oldottuk meg a gondokat, továbbra is léteznek bizonyos különbségek közöttünk, de ez egy hatalmas lépés előre. Még egyszer, mélyen hálás vagyok önnek és munkatársainak, mert sikeresen eljuttattak bennünket idáig. Nem beszéltünk számos dologról amit ma aláírtunk, de számunkra kiemelten fontos, hogy egységes gazdasági zónával rendelkezzünk az egész Nyugat-Balkánon, ami valós gazdasági eredményeket eredményez, az itt élő népek számára. Még egyszer, köszönjük, elnök úr. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy meghívjam önt Szerbiába. Legutoljára Jimmy Carter járt Szerbiában. Jöjjön el Szerbiába és meglátja milyen a vendégszeretetünk!”

Koszovó és a régió számára kiemelkedő pillanat ez a mai - értékelte a megállapodás aláírását Avdullah Hoti. „Ez egy nagy lépés előre a viszonyok teljes normalizációjában, aminek az országok kölcsönös elismeréséhez kell vezetnie. Eziránt vagyunk elkötelezettek, új munkahelyek megteremtése iránt. Hiszünk az ön kabinetjében, osztjuk az értékrendszerüket a szabadságról és a demokráciáról, és várjuk az alkalmat, hogy megkezdjük a közös munkát.”

Donald Trump a Fehér Házban abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a most aláírásra került megállapodás sikeres együttműködést eredményez. Hozzátette, azt sajnálja csak, hogy erre a megállapodásra előbb nem került sor.

Aleksandar Vučić
Avdullah Hoti
Donald Trump
Washington
megállapodás
Koszovó
Szerbia

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.
14:41, Frissítve: 15:46

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34, Frissítve: 16:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.