Ugrás a tartalomra

Zavargások Koszovóban - Legmagasabb harci készültségben a Szerbiai Katonaság

2023.05.26
17:41
2023.05.26
20:16
Forrás
RTS, Tanjug
A koszovói rendőrség villanógránátot használt, egyes hírek szerint lövések is eldördültek. A Szerbiai RTV szerint mintegy tíz sérültje van az eseményeknek.

Legmagasabb harci készültségbe helyezte a Szerbiai Katonaságot Aleksandar Vučić. Az elnök döntésének előzménye, hogy több észak-koszovói településen zavargások törtek ki, a rendőrség összecsapott a helyi szerbek kisebb csoportjaival.

Sajtójelentések szerint a koszovói különleges rendőrség egységei terepjárókkal érkeztek Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok és Zvečan települések önkormányzatainak épületeihez. Az említett helységek ideiglenes hatóságainál dolgozó szerbek a bejáratnál gyűltek össze. Ezután a rendfenntartó erők erővel hatoltak be ezen önkormányzatokban a községházára. Zvečanban konfliktus alakult ki az egybegyűltek és a rendőrség között, lövések is hallatszottak. A beszámolók szerint felgyújtottak egy rendőrautót. A koszovói hatóságok elmondása szerint lehetővé akarták tenni, hogy a nemrég megválasztott tisztségviselők elkezdjék a hivatali tevékenységüket.

FRISS - A koszovói rendőrség ma a professzionalizmusról tett tanúbizonyságot a „szervezett bűnözői csoportok” ellen, amelyek megakadályozták, hogy az új polgármesterek bejussanak az észak-koszovói önkormányzati épületekbe - jelentette ki Dzheljalj Svečlja, koszovói belügyminiszter. Facebook-bejegyzésében gratulált a rendőröknek a mai akcióhoz, és hozzátette, hogy öt rendőr könnyebben megsérült, jól érzik magukat és továbbra is szolgálatban vannak.

Észak-Koszovó nagyobb helységeiben megszólaltak a szirénák, Zvečanban a rendőrség villanógránátot használt, egyes hírek szerint lövések is eldördültek. Leposavićban a lakosok utakat zártak le, Kosovska Mitrovicában az iskolákban és az egyetemi karokon megszakították az oktatást. Mindeközben a helyi hivatalokban és intézményekben dolgozók jelentős része nincs Koszovóban, Belgrádba mentek a szerb államfő által meghirdetett nagygyűlésre.

Az eseményekre reagálva a legmagasabb harci készültségbe helyezték a szerb katonaságot. Miloš Vučević szerb védelmi miniszter pedig kijelentette: a koszovói adminisztratív vonal irányába helyezték a katonaság erőit. „Szerbia maximálisan a párbeszéd folytatása mellett kötelezi el magát. Nem akarjuk az összetűzés fokozódását, nem akarunk semmilyen háborút, nem játszunk háborúsdit, de amit Kurti csinál, az Szerbiát a vörös vonalhoz vezeti. Ezt mindenkinek a nemzetközi közösségben tudnia kell. Nem engedünk meg semmilyen új Vihar hadműveletet, Villám hadműveletet, nem lesz 2004. március 17. Nem fogják összeszedni a maradék szerbeket és traktorokkal Közép-Szerbiába küldeni.”

Szerbia nem fogja megengedni, hogy megismétlődjön a Vihar hadművelet, és elsősorban politikai választ fog adni a történésekre - tette hozzá a miniszter. A tárcavezető nem zárta ki azt sem, hogy a veszélyhez méltó más választ ad Belgrád.

Az Egyesült Államok pristinai nagykövete elítéli a koszovói hatóságok mai lépéseit, és a folyamat azonnali leállításra szólította fel őket. Jeffrey Hovenier Twitter bejegyzésében azt írta: „Az Egyesült Államok elítéli a koszovói hatóságok akcióit, amelyek célja, hogy Koszovó északi részének önkormányzati épületeibe behatoljanak. A mai erőszakos intézkedéseket azonnal le kell állítani”

Koszovó
katonaság

Most

13:35

Ma van Szent György napja

Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja, az állattartók ilyenkor hajtották ki a juhokat és a szarvasmarhákat.
13:18, Frissítve: 14:11

Minden cseppje aranyat ér

Megérkezett a gazdák által várva várt csapadék. Vajdaság legnagyobb részén 10 és 15 milliméter közötti eső hullott az elmúlt egy napban.
11:14, Frissítve: 13:09

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nemcsak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.