Ugrás a tartalomra

Zelenszkij és Porosenko jutnak be a második fordulóba

2019.03.31
21:12
2019.04.01
07:45
Forrás
MTI
Az exit poll-felmérések eredménye szerint Volodimir Zelenszkij humorista és Petro Porosenko jelenlegi államfő jutnak be az ukrajnai elnökválasztás második fordulójába.

Fotó: Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

A vasárnap esti urnazárás után közzétett felmérések egyöntetűen azt mutatják, hogy a választók 30,4 százaléka Zelenszkijre szavazott, míg Porosenko a szavazatok 17,8 százalékát szerezte meg. A harmadik helyen Julija Timosenko, a Haza párt jelöltje végzett 14,2 százalékos eredménnyel. A sorrendről minimális százalékpontnyi eltéréssel hasonló eredményt hozott le több tévécsatorna és közvélemény-kutató központ is.

Az exit poll-eredmények közzététele után Julija Timosenko stábja rögtön jelezte a Twitteren, hogy nem ismerik el az ismertetett eredményeket. Szerintük ezeket a felméréseket manipulálták. Számításaik szerint Zelenszkij 27 százalékot szerzett, Timosenko 20,9, Porosenko pedig csak 17 százalékot. Timosenko az Ukrajisza Pravda hírportál szerint újságírók előtt kijelentette, hogy pártja saját exit poll-felmérést végzett.

Fotó: Tan/AP Photo/Sergei Grits

Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán elnök a fiatal választókhoz intézett üzenetet a vasárnapi elnökválasztás exit poll-eredményeinek ismertetése után mondván, hogy "meghallotta őket", és most azt kéri, hallják meg őt is. "Készen állok mély és lényegre törő párbeszédre azokkal, akiket nem tudtam meggyőzni az első fordulóban" - hangoztatta Porosenko kampánystábja előtt mondott beszédében. "Most a harminc évesnél fiatalabbakhoz szeretnék fordulni. Önök látják a változásokat az országban, de szeretnék, ha ezek mélyebbek lennének és gyorsabban mennének végbe. Teljesen osztom ezt a vágyat. Ahhoz, hogy a változások minőségiek legyenek, egyesülnünk kell, és hogy ezt elérjük, nem vesztegethetjük az időnk. Teljes mértékben értem elégedetlenségük okát, meghallottam Önöket, és most kérem, hogy engem is halljanak meg" - idézte az Ukrajiszka Pravda a regnáló államfőt, aki az exit poll-adatok alapján második lett Volodimir Zelenszkij humorista elnökjelölt mögött.

Az elnök szerint minden, amit az elmúlt öt évben tett a vezetés, azt végső soron a fiatalokért, Ukrajna jövőjéért tette. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy minden, amit elértek az öt év alatt elveszíthető, "elég ehhez hibázni a második fordulóban". A hírportál tudósítása szerint Zelenszkijt Ihor Kolomojszkij oligarcha "bábjának" nevezte.

Zelenszkij kampánystábjánál ünnepi hangulat uralkodott. A showman köszönetet mondott mindenkinek, aki "nem poénból" szavazott, utalva ellenfelei vádjára, miszerint sokan csak viccből szavaznak rá. "Minden szuper, de ez csak az első lépés a nagy győzelemhez" - mondta.

A szabályok szerint, ha egy jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, akkor második fordulót kell tartani. Ebben az a két jelölt mérkőzik meg ismét, amelyik az első fordulóban a legtöbb voksot kapta.

Petro Porosenko
elnökválasztás
Ukrajna

Most

Népszerű