Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Ludovic Marin

Zelenszkij sürgette Oroszország kizárását az ENSZ BT-ből

2022.06.29
11:15
Forrás
Pannon RTV
Terrorista államnak nevezte Volodimir Zelenszkij Oroszországot, amely napi szinten hajt végre terrorcselekményeket Ukrajnában.

Az ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén videoüzenetben részletezte, hogy véleménye szerint ez a magatartása továbbterjed más államokra is, különösen a Balti-országokra. Ennek alapján Zelenszkij a szervezet alapszabályának hatos cikkelyére hivatkozva sürgette Oroszország kizárását az ENSZ BT-ből. A tanács ülését Ukrajna kezdeményezte, miután hétfőn a frontvonaltól mintegy 200 kilométerre található város bevásárlóközpontjába csapódott egy rakéta. A támadásban 18 ember halt meg. Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ nagykövetének helyettese azt mondta az ülésen, hogy egy fegyverraktárat támadtak precíziós fegyverekkel és az ukrán elnök propaganda célokra használja fel a Biztonsági Tanács ülését arra, hogy további nyugati fegyverszállítmányokat csikarjon ki. Barbara Woodward angol ENSZ nagykövet szerint annak ellenére, hogy Oroszország mindent tagad és az eseményeket ukrán propagandának nevezi, vitathatatlan tény, hogy Oroszország szállta meg Ukrajnát. Richard Mills, az USA ENSZ nagykövetének helyettese tovább ment, úgy fogalmazott, a támadás beleillik az eddig tapasztalt kegyetlen orosz módszerek sorába, amelyek a civileket és az infrastruktúrát célozzák.

ENSZ Biztonsági Tanács
Volodimir Zelenszkij

Most

09:00

Kezdődik az egyezkedés a minimálbérről

Augusztus 15-től szeptember 15-ig van idejük megbeszélni a minimálbér emelésének mértékét a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak. Ha addig nem születik döntés, a kormány fogja azt meghatározni.
07:10, Frissítve: 10:03

Összmagyar Egyetemista Tábor 2022

Háromszáz magyar egyetemista érkezik a Kárpát-medencéből és a nagyvilág diaszpóraközösségeiből a Rákóczi Szövetség egyetemistatáborába, Magyarországra. A Sátoraljaújhelyen megrendezésre kerülő táborban vajdasági diákok is képviseltetik magukat.

Népszerű