Ugrás a tartalomra

Zentán öt nemzeti közösség tagjai szavazhatnak az egyes számú szavazóhelyen

2018.11.04
14:15
2018.11.04
17:29
Forrás
Pannon RTV
Összesen 884 magyar, 10 roma, 3 német és 1 lengyel és 1 szlovén szavazót várnak erre a szavazóhelyre.

Zenta község területén a magyar választói névjegyzékben 10 ezer 514-en szerepelnek. A 13 választókörzetben a lakosok egy része már délelőtt leadta szavazatát.

Drágity Éva a reggeli órákban érkezett szavazni. „Azért jöttem szavazni, mert zentai vagyok, magyar vagyok és a magyarok érdekei miatt.”

Most van alkalmuk a nemzeti közösségek tagjainak tenni valamit a jövőjükért - nyilatkozta Horvát Ferenc, aki már kora reggel leadta szavazatát. „Ez egy állampolgári kötelesség, magyaroknak magyar kötelesség.

Zenta területén 13 szavazóhelyen várják a polgárokat. Kovács Tibor, szavazóbizottsági elnök, 1-es számú szavazóhely, Zenta: „A polgárok nálunk öt kisebbségre adják le a szavazatukat, magyar, német, roma, szlovén és lengyel.”

Zenta Község területén 10876 személy jogosult a részvételre a nemzeti tanácsi választáson, ebből 10514 magyar nemzetiségű polgár.

Tóth László, Zenta: „Ha magyarok vagyunk, akkor a magyarokra szavazunk. Hogy legyen ez a Magyar Nemzeti Tanács. Létezzen, ha már lehet.”

Horváth László szerint nagyon fontos, hogy a zentaiak is kinyilvánítsák véleményüket: „Jó lenne, ha mindenki eljönne, hiszen úgy tudunk csak igazán véleményt mondani. A mi hozzájárulásunk nélkül nem tudunk kellőképpen odahatni, hogy milyen politikát folytassunk.”

Juhász Lassú Kornélia, a zentai hetes választókörzet szavazóbizottságának tagja elmondta, a délelőtti órákban a körzetben minden rendben szerint zajlott.

Juhász Lassú Kornélia, a 7. választókörzet szavazóbizottságának tagja, Zenta: „Négy választói jegyzék van. Négy kisebbségi jegyzék van, természetesen a legtömegesebb a magyar. Ott 886 választópolgár jelentkezett be. Illetve van még három kisebbségi szavazólista. Ezek a ruszin, a német és a roma”.

Óbecse község területén a magyarok mellett romák, bunyevácok, németek és ruszinok is voksolhatnak a nemzeti tanácsi választásokon. Sokan a vasárnapi szentmise után tértek be a szavazóhelyre. Sokak szerint élni kell szavazati jogunkkal. 

Ördög István, Óbecse: „Adva van a lehetőség, a jogaink megvannak rá, ezt ki kell használni, élni kell a jogainkkal, és a jövő generációinak az érdekében, a gyermekeink, unokáink boldoguljanak a szülőföldjükön.”

Lučev Mária, Óbecse: „Magyarok vagyunk, magyaroknak érezzük magunkat, és ezért úgy gondolom, hogy nagyon fontos a gyökereinket ápolni.” 

Nagybecskerek községben elsősorban az anyanyelvi oktatás megmaradását célzó további támogatásokban bíznak. 

Jenovay Lajos, Nagybecskerek: „Az anyanyelvi oktatás a nemzeti önazonosságnak, megmaradásnak az egyik alappillére, és szerintem igen fontosak azok a támogatások, amelyek eddig is jöttek a Magyar Nemzeti Tanácstól.” 

Gyömbér Mária, Muzslya: „Eljöttem, kötelességemnek tartom elsősorban. Habár lehetőség van, hogy szavazzunk és a legjobb reményben teszem ezt, ami a magyarságunk jövőjét illeti.” 

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint Nagybecskerek Város területén - a falvakkal együtt – 12 ezer magyar nemzetiségű lakos élt. Jelenleg ez a szám tízezer alatt lehet.

nemzeti közösség
szavazás

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.