Ugrás a tartalomra
Tanjug/Joerg Carstensen/dpa via AP

A Zöldek és a szociáldemokraták győztek a németországi tartományi választásokon

2021.03.14
21:00
Forrás
MTI
A németországi Baden-Württemberg tartományban a Zöldek, Rajna-vidék-Pfalz tartományban a szociáldemokraták (SPD) kapták a legtöbb szavazatot a vasárnap tartott helyi törvényhozási választáson az urnazárás után közzétett első eredménybecslés szerint.

A két országos köztelevízió (ARD, ZDF) megbízásából készített becslések szerint a Baden-Württemberget 2011 óta nagyobbik kormánypártként vezető Zöldek a szavazatok 30,7-31,5 százalékát gyűjthették össze, előrelépve a legutóbbi, 2016-os választáson szerzett 30,3 százalékhoz képest. A Rajna-vidék-Pfalzot 2006 óta az éppen aktuális koalíció legnagyobb pártjaként kormányzó SPD 33,5-34,5 százalékot szerezhetett, gyengülve a 2016-os 36,2 százalékhoz képest.

A Zöldek és a szociáldemokraták így várhatóan ismét megszerzik a kormányalakítás lehetőségét Baden-Württembergben, illetve Rajna-vidék-Pfalzban.    

A választás egyik nagy kérdése az utóbbi napokban visszaélésgyanúba keveredett szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselők miatt nyomás alá került Kereszténydemokrata Unió (CDU) szereplése volt. Az első becslések szerint a szövetségi politikában az első számú erő szerepét betöltő jobbközép párt Baden-Württembergben 2016 után ismét a második helyen végzett, 23,1-23,3 százalék körüli eredménnyel. Rajna-vidék-Pfalzban is újra a második legnagyobb frakciót alakíthatják meg a Landtagban, a szavazatok 25,5-26 százalékával. Ez jelentős visszaesés a 2016-ban Baden-Württembergben szerzett 27 százalékhoz, illetve a rajna-vidék-pfalzi 31,8 százalékhoz képest. Ugyanakkor az első elemzői vélemények szerint a gyengülés elmarad az egészségügyi maszkok és védőruházatok beszerzésével, illetve az azeri elnök, Ilham Aliyev rendszeréhez fűződő kapcsolatokkal összefüggő botrányok alapján elképzelhető mértéktől. Ennek fő oka az lehet, hogy a koronavírus-járvány miatt rendkívül magas a levélben leadott szavazatok aránya, és a szavazólapokat tartalmazó küldemények nagy részét még a botrányok kirobbanása előtt postázhatták a választók.

Baden-Württembergben a Zöldek és a CDU után a kereszténydemokratáktól jobbra álló Alternatíva Németországnak következik (AfD) 11-12 százalék körüli eredménnyel, amely gyengülés a 2016-os 15,1 százalékhoz képest. Az SPD baden-württembergi tartományi szervezete ugyancsak a szavazatok 11-12 százalékát szerezhette meg, gyengülve az öt évvel ezelőtti eredményükhöz - 12 százalék - képest. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) erősödött, a szavazatok nagyjából 11 százalékát szerezhette meg az öt évvel korábbi 8,3 százalék után.

Németország
választás

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.