Ugrás a tartalomra

A zöldkártyát igénylőkre vonatkozik Trump döntése a bevándorlás átmeneti felfüggesztéséről

2020.04.22
09:01
2020.04.22
09:09
Forrás
MTI
A döntés kizárólag a zöldkártya igénylőkre vonatkozik, az idénymunkára érkezőkre nem - jelentette ki az amerikai elnök. Az amerikai szenátus 484 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet fogadott el.

Donald Trump amerikai elnök a koronavírus-járvánnyal foglalkozó kormányzati munkacsoport kedd esti sajtókonferenciáján, részletezve a bevándorlás átmeneti felfüggesztésére vonatkozó döntését, kifejtette, hogy a bevándorlási kérelmek felfüggesztése 60 napig lesz érvényben, az csakis a zöldkártyát igénylőket érinti és az idénymunkára az Egyesült Államokba érkezőkre nem vonatkozik majd.

A 60 nap eltelte után az elnöki rendeletet felülvizsgálja, és az érvényét akár meg is hosszabbíthatja - mondta Trump, hozzátéve, hogy a rendelet szövege még készül, és szerdán írja alá. Trump a rendelet gazdasági hatásaira helyezte a hangsúlyt, kiemelve, hogy az az amerikai dolgozókat védelmezi. "Az Egyesült Államoknak először az amerikai dolgozókról kell gondoskodnia" - fogalmazott, és aláhúzta, hogy az országban jelenleg amerikaiak milliói maradtak munka nélkül a járvány miatt. "Helytelen és igazságtalan lenne, ha a vírus miatt elbocsátott amerikaiak helyett külföldről beözönlő bevándorlókat vennének fel" - mondta.

A járványhelyzetről szólva Trump leszögezte: "látom a fényt az alagút végén, sőt, rengeteg fényt látok az alagút végén". Megismételte korábbi álláspontját, amely szerint az amerikaiak aggódnak, és mielőbb szeretnének visszatérni a munkába. "Pénzt akarnak keresni, gondoskodni akarnak a családjukról" - jelentette ki. Hozzáfűzte, hogy körülbelül 20 tagállam - az amerikai lakosság mintegy 40 százaléka - már arra készül, hogy a biztonságra ügyelve ismét beindítsa a gazdaságát.

fotó:Tanjug/AP/ The Gazette/ Jim Slosiarek

Az elnök dicsérte a percekkel a sajtókonferencia előtt a szenátusban egyhangúlag elfogadott 484 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet, amelyből a kisvállalkozásokat, a farmereket és az állattenyésztőket, továbbá a kórházakat is segítik majd.

A csomagterv eredetileg 320 milliárd dolláros összeget tartalmazott, és csak a kisvállalkozókat segítette volna. Az összeget azonban megtoldották további 75 milliárddal a kórházak támogatására, 25 milliárd dollárt szánnak még a vírustesztek elvégeztetésére, és plusz 60 milliárd dollárról döntöttek a farmerek és az állattenyésztők megsegítésére. A segélycsomagról napok óta egyeztetett Steve Mnuchin pénzügyminiszter a szenátus vezető politikusaival. A terv Donald Trump amerikai elnök támogatását is élvezi. Az elnök korábban számtalan Twitter-bejegyzésben nógatta a törvényhozókat, hogy vitassák meg és fogadják el a csomagtervet.

A pénzügyi csomagot a héten még a képviselőháznak is el kell fogadnia. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője jelezte újságíróknak: Nancy Pelosi, szintén demokrata párti házelnök már folytatja róla a tárgyalásokat a pénzügyminiszterrel és a képviselőház vezető republikánus politikusaival.

koronavírus
Amerikai Egyesült Államok
Donald Trump

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.