Ugrás a tartalomra

Zsoldos Ferenc: a szerbiai nemzeti közösségek autonómiáját meg kell őrizni

2017.12.12
16:13
2017.12.12
17:23
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Mozgalom elégedetlenségét fejezte ki a készülő nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel kapcsolatban.

Az autonómia kiépítése a határok megváltozása óta az egyik legfőbb célja a Kárpát-medencei magyarságnak, a szerbiai nemzeti közösségek autonómiáját pedig meg kell őrizni - jelentette ki Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom Ügyvivő Testületének tagja. Az MM a nemzeti tanácsokról szóló, közvitán lévő törvényjavaslatról tartott ma sajtótájékoztatót. A civil szervezet törvénnyel kapcsolatban.

A tervezetben olyan javaslatok szerepelnek, amelyek negatív hatással lehetnek a szerbiai nemzeti közösségek jogaira - hangzott el a sajtótájékoztatón. A nemzeti tanácsoknak törvénytervezet szerint, írásban mindenképpen kétnyelvűvé kellene válniuk, emelte ki Józsa László.  A Magyar Mozgalom Ügyvivő Testületének tagja hangsúlyozta: „Furcsa módon, az állam nem azon fáradozik, hogy a közszférában biztosítsa a kisebbségi nyelvek egyenjogú használatának lehetőségét és gyakorlatát, hanem arra törekszik, hogy a szerb nyelv egyenjogú használatát biztosítsa a kisebbségi közösséget reprezentáló, autonómiájukat érvényesítő nemzeti tanácsok működésében.”

 

Ezzel az autonómia egyik tartópillérét, a nyelvet kérdőjelezi meg a tervezet - tette hozzá. Amennyiben azt elfogadja a parlament tavasszal, akkor a kisebbségi autonómia teljes egészében állami gyámság alá kerülne, hangsúlyozta Józsa László. Zsoldos Ferenc, az MM Ügyvivő Testületének tagja kiemelte, hogy a meglévő kereteket kellene megőrizni.  Hozzátette: „A Kárpát-medencei magyarságon belül csak itt sikerült jogi autonómiát építeni, ami azt jelenti, hogy csak itt valósult meg a magyar cél, a magyar paradigma, hogy ezt megtegyük. 2014-ig egyértelműen növekedett úgy jogi hatáskörökben, státuszban, mindenben, mint egyébként a 2010-2014 közötti tartalmi fejlesztésekben. ”

2014 óta az autonómia visszaszorítása zajlik, ezért is fontos, hogy a törvénymódosítási javaslat jelenlegi formájában ne kerüljön elfogadásra - tette hozzá. A vajdasági magyar emberek érdeke, hogy az autonómiájuk stabilizálódjon és erősödjön - szögezte le Zsoldos Ferenc.

Zsoldos Ferenc
Józsa László
Magyar Mozgalom

Most

Népszerű