Ugrás a tartalomra

Zuckerberg: Új szabályozási rendszert kell kidolgozni a Facebook esetében

2020.02.17
22:05
2020.04.19
17:10
Forrás
MTI
Új szabályozási rendszert javasol a közösségi médiában Mark Zuckerberg.

A Facebook közösségi portált működtető amerikai vállalat igazgatója hétfőn az EU vezetőivel találkozott. A vezérigazgató javaslatokat tartalmazó csomagot nyújtott át Vera Jourova demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztosnak, aki előzőleg a Facebookot tette felelőssé a Cambridge Analytica néven elhíresült, adatokkal való visszaéléssel kapcsolatos 2018-as botrány miatt. Sajtóinformációk szerint Zuckerberg a találkozó során a gyűlöletbeszéd és a dezinformáció erősebb ellenőrzésének szükségességét hangsúlyozta a közösségi platformokon, de egyúttal felhívta a figyelmet a véleménynyilvánítás szabadságára.

A javaslati csomagban a Facebook vállalat azt emelte ki, hogy a közösségi portálokat működtető vállalatok felelősségére vonatkozó törvények, amelyek büntetik az illegális tartalmak megjelenését "nem passzolnak az internetes környezethez".

Jourova azt nyilatkozta, hogy megállapodott a Facebook vezérigazgatójával "az adatok és algoritmusok nagyobb átláthatóságának szükségességéről". Emlékeztette egyúttal Zuckerberget, hogy az EU "szigorú adatvédelmi szabályokkal rendelkezik", amelyeket az általános adatvédelmi rendelet tartalmaz. "A Facebooktól azt várjuk, hogy erőteljesen alkalmazza ezeket a szabályokat Európában" - hangsúlyozta. Kiemelte továbbá, hogy az olyan európai internetes szabályozók, mint például a magatartási kódexek jó eredményeket értek el, de a platformok felelőseinek nagyobb kötelezettséget kell vállalniuk. "A Facebooknak kell eldönteni, hogy a jó vagy a rossz érdekek oldalára áll" - nyomatékosította.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos azt nyilatkozta a találkozó után, hogy a Facebooknak kell alkalmazkodni az európai szabályokhoz, nem pedig fordítva.

A javaslatcsomag véleménye szerint nem dolgozta ki kellőképpen a Facebook felelősségére vonatkozó előírásokat, és nem tett említést a vállalatnak a piacon szerzett dominanciájáról.

Facebook
Mark Zuckerberg
Brüsszel
közösségi média
Európai Unió

Most

08:07, Frissítve: 08:52

Napos, de hűvös idő

A 0 és 2 fok közötti délelőtti értékek után, a délután folyamán 11 fokig is felmelegedhet a levegő.

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.