Ugrás a tartalomra

Zuzana Čaputová lesz Szlovákia első női elnöke

2019.03.31
08:22
2024.03.19
08:45
Forrás
MTI
Jelentős előnnyel megnyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombati, második, döntő fordulóját Zuzana Čaputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje.

Az este tíz órakor befejeződött voksoláson leadott szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága alapján Zuzana Čaputová a voksok 58,27 százalékát kapta, Maroš Šefčovičra a voksolók 41,72 százaléka szavazott. A szlovák elnökválasztás második körének részvételi aránya 41,79 százalékot mutatott.

Čaputová Szlovákia történetének első női elnöke lesz. Maroš Šefčovič elsőként gratulált ellenfele győzelméhez. Gratulált Peter Pellegrini szlovák kormányfő is, aki azt mondta: bízik benne, hogy az új államfővel konstruktív együttműködést tud majd folytatni az ország problémáinak megoldásában.

Čaputová a voksolást követő első nyilatkozatában azt mondta: a győzelmet alázattal fogadja, és úgy véli, az országnak változásra van szüksége. Bejelentette: első államfői útja Prágába vezet majd.

Szlovákiában az ország történetében most ötödik alkalommal tartottak közvetlen államfőválasztást. Országszerte csaknem 5940 választóhelyiségben mintegy 4,45 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár adhatta le voksát a második fordulóba továbbjutott két államfőjelöltre. A voksolás hivatalos végeredményét a tervek szerint vasárnap délben jelenti be a központi választási bizottság.

Szlovákia
választás
elnök
Zuzana Caputova

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.