Ugrás a tartalomra
Pixabay/Geralt

11,7 százalék volt az éves infláció júniusban Magyarországon

2022.07.08
21:03
Forrás
MTI
Ilyenre a kilencvenes évek második fele óta nem volt példa.

A szezonális hatásoktól megtisztított, úgynevezett maginfláció még ennél is magasabb, 13,8 százalékos volt júniusban. Ebbe nincsenek beleszámítva olyan gyorsan változó árú termékek, mint az üzemanyag, az energia és a gyógyszerek. A Központi Statisztikai Hivatal szerint az utóbbi 12 hónapban az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek drágultak a legjobban, míg a háztartási energia és a ruházkodási cikkek ára nem növekedett annyira. Magyarországon az élelmiszerek ára tavaly júniushoz viszonyítva több mint 22 százalékkal emelkedett.

Ugyanakkor 2892,3 milliárd forint a magyar államháztartás központi alrendszerének félévi hiánya. Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere ekkora hiánnyal zárta az első fél évet - közölte pénteken a magyar Pénzügyminisztérium. Június végéig a központi költségvetés 3040,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 26,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok viszont 175,2 milliárd forintos többletet értek el. Június végéig az előző év azonos időszakához képest 13,5 százalékkal nőttek az adó- és járulékbevételek - tájékoztat a minisztérium.

infláció
Magyarország

Most

11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.
10:01

Itt a vénasszonyok nyara

Szeles idővel indult a hét térségünkben. Keddre azonban veszít erejéből a szél. A napsütést időnként az erősebben megnövekvő gomolyfelhők zavarhatják meg, helyenként még előfordulhatnak futó záporok.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.