Ugrás a tartalomra

2019 a külhoni magyar gyerekek éve

2019.02.12
12:20
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
A programokra és pályázatokra a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság összesen 1 milliárd forintot szán. A részleteket Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár ismertette Budapesten.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár elmondta, a vállalkozók és szervezetek pályázatok útján szerezhetnek támogatást családbarát tevékenységre, de babacsomagokat is osztanak majd a külhoni magyar újszülöttek családjának. Az újdonságok mellett a korábbi programok is folytatódnak.

A budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, a tematikus év célja, hogy a demográfiai problémát a családok támogatásával orvosolja a határon túli magyarság esetében is. Az egymilliárd forintos keret nagyjából 80 százalékát vállalkozóknak, valamint civil és egyházi szervezeteknek szánják. Azokra számítanak, akik készek a mindennapi tevékenységüket a gyerekek köré építeni.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár, Magyarország: „Olyan kisvállalkozókra, akik egy-egy közösségben támogatják a gyerekvállalást, a gyermekek elhelyezését, szünidei felügyeletét, tehát olyan munkahelyi légkört teremtenek meg, ami a fiataloknak, a fiatal családosoknak megfelel és kedvező.”

Újdonság az is, hogy babacsomagot kapnak a Köldökzsinór-programba bekapcsolódó újszülöttek. 6600 csomagot készítettek elő, amik a kicsik ápolásához leginkább szükséges eszközöket tartalmazzák. Az ajándékot a külképviseletek segítségével juttatják majd el az érintett családokhoz.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár, Magyarország: „Egy finn példát vettünk alapul. Minden finn kisgyermek, illetve újszülött kap egy ilyen babacsomagot. Ez nem nagy értékű. Gesztus értékű, mi is annak szánjuk. Azok, akik élnek a babakötvény, illetve az anyasági támogatás lehetőségével külhonban, azoknak szeretnénk egy babacsomagot átnyújtani.”

Az államtitkár hangsúlyozta, komplex lesz az idei tematikus év, ugyanis több korábbi program is folytatódik, például a kárpát-medencei védőnői hálózat kiépítése, az óvoda- és bölcsődefejlesztés, a Ringató, a családi táborok, valamint a Petőfi és a Kőrösi Csoma Sándor program is. A márciusban kezdődő II. Rákóczi Ferenc emlékév is a gyerekek köré épül.

A külhoni magyar gyerekek éve első programjára nem kell sokat várni. Szombaton nagyszabású családi rendezvényt tartanak a budapesti Országházban. A tervek szerint több mint 300 gyereket várnak.

külhoni magyar gyerekek éve

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.