Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

25 év telt el a srebrenicai mészárlás óta

2020-07-11
15:59
2020-07-11
16:11
Forrás
Beta, Al Jazeera Balkans
A srebrenicai népirtás 25-ik évfordulójára emlékeztek a bosznia-hercegovinai potočari emlékközpontban. Idén a járvány miatt jelentősen kevesebben voltak.

A Békemenet résztvevői és az áldozatok családtagjai mellett egyházi vezetők és nagykövetek koszorúztak. A boszniai Szerb Köztársaságból nem érkezett képviselő.

Számos külföldi politikus és nagykövet videoüzenetben emlékezett.

Az eddigi 6643 mellé kilenc újonnan azonosított srebrenicai áldozatot temettek el a potočari emlékközpontban. Körülbelül ezer további áldozatot keresnek, 237-en az emlékközponton kívül vannak eltemetve.

Srebrenica elfoglalását követően 1995-ben a boszniai szerb erők néhány nap alatt mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút mészároltak le. A vérontást, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a második világháborút követő időszak legszörnyűbb európai tömeggyilkosságaként tartják számon.

A Hágai Törvényszék, Bosznia-Hercegovina Bírósága, valamint szerbiai és horvátországi bíróságok eddig 47 személyt ítéltek el, összesen több mint 700 évre a Srebrenicában elkövetett háborús és egyéb bűncselekmények miatt, közülük négyen életfogytiglani büntetést kaptak.

Az elítéltek között van Radovan Karadžić, a boszniai Szerb Köztársaság első elnöke és Ratko Mladić, a Boszniai Szerb Hadsereg vezetője.

Fotók: Tanjug/AP Photo/Kemal Softic, Tanjug/AP Photo/Michel Euler, File, Tanjug/AP Photo/Darko Bandic, File

Srebrenica
Srebrenicai népirtás
Potočari
Bosznia-Hercegovina
megemlékezés

Most

Népszerű