Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

25 év telt el a srebrenicai mészárlás óta

2020.07.11
15:59
2020.07.11
16:11
Forrás
Beta, Al Jazeera Balkans
A srebrenicai népirtás 25-ik évfordulójára emlékeztek a bosznia-hercegovinai potočari emlékközpontban. Idén a járvány miatt jelentősen kevesebben voltak.
Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

A Békemenet résztvevői és az áldozatok családtagjai mellett egyházi vezetők és nagykövetek koszorúztak. A boszniai Szerb Köztársaságból nem érkezett képviselő.

Számos külföldi politikus és nagykövet videoüzenetben emlékezett.

Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

Az eddigi 6643 mellé kilenc újonnan azonosított srebrenicai áldozatot temettek el a potočari emlékközpontban. Körülbelül ezer további áldozatot keresnek, 237-en az emlékközponton kívül vannak eltemetve.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler, File

Srebrenica elfoglalását követően 1995-ben a boszniai szerb erők néhány nap alatt mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút mészároltak le. A vérontást, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a második világháborút követő időszak legszörnyűbb európai tömeggyilkosságaként tartják számon.

Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

A Hágai Törvényszék, Bosznia-Hercegovina Bírósága, valamint szerbiai és horvátországi bíróságok eddig 47 személyt ítéltek el, összesen több mint 700 évre a Srebrenicában elkövetett háborús és egyéb bűncselekmények miatt, közülük négyen életfogytiglani büntetést kaptak.

Az elítéltek között van Radovan Karadžić, a boszniai Szerb Köztársaság első elnöke és Ratko Mladić, a Boszniai Szerb Hadsereg vezetője.

Fotók: Tanjug/AP Photo/Kemal Softic, Tanjug/AP Photo/Michel Euler, File, Tanjug/AP Photo/Darko Bandic, File

Srebrenica
Srebrenicai népirtás
Potočari
Bosznia-Hercegovina
megemlékezés

Most

15:29, Frissítve: 16:15

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 16:24

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.