Ugrás a tartalomra
PannonRTV/Bodzsoni Péter

30 év 30 százalék

2021.11.30
15:52
2021.11.30
17:41
Forrás
Pannon RTV
Magyarország az Európai Unió azon tíz országa közé tartozik, ahol 1990 óta több mint 30 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás - ezt mondta Áder János magyar köztársasági elnök a Planet Budapest 2021 elnöki megnyitóján Budapesten.
MTI/Koszticsák Szilárd

A tanácskozáson 120 ország vezetője gyűlt össze, hogy megvitassák a környezetvédelemmel, valamint a fenntartható életmóddal kapcsolatos témákat. Elhangzott, hogy a V4-ben zajló együttműködés a fenntarthatóság tekintetében is követendő példa lehet az EU számára.

A globális felmelegedés fenyegetése óta idejétmúlt a gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan mondás. Helyette a cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan elv alapján kell működnünk ahhoz, hogy meg tudjuk óvni a környezetünket - emelte ki Áder János. A magyar köztársasági elnök a Planet Budapest 2021 elnöki megnyitóján hangsúlyozta, a természeti erőforrások nagyon végesek.

„Önök egy olyan ország vendégei, ahol már ma a megtermelt áram 70 százaléka széndioxid-mentes és az erdős területek száma az elmúlt 100 évben a duplájára nőtt. Játsszunk el a gondolattal, hogy mi lenne, ha csak a legfejlettebb országok, az ún. G20-ak, amelyek a világ kibocsátásának 80 százalékáért felelnek, hasonlóképpen tennének?”

MTI/Koszticsák Szilárd

A Planet Budapest 2021-en magyarországi, lengyel, cseh és szlovák vállalatok mutatják be ötleteiket a fenntartható élelmiszer-termelés, vízgazdálkodás, energiaellátás, közlekedés, városépítés és hulladékgazdálkodás területén. Magyarország konkrét terveket ismertet ezekben a témakörökben.

„Magyarország utolsó szénerőművét 2025-2030 között bezárja. A kieső áramtermelést naperőmű, gázerőmű, valamint hulladékégetés révén biztosítjuk. Csak ez a döntés közel 10 százalékkal csökkenti Magyarország szén-dioxid-kibocsátását.”

A következő napokban a klímaváltozás, a fenyegető vízválság, a biodiverzitás megőrzése, valamint a körforgásos gazdaság megteremtésének feltétele szerepel a Planet Budapest 2021 témái között.

Budapest
Planet Budapest
Európai Unió
Magyarország
Áder János
szén-dioxid-kibocsátás

Most

21:47, Frissítve: 21:54

Franciaországban több tízezren tüntettek

Több tízezer francia vonult utcára csütörtökön az ország 170 városában, fizetésemelést követelve. A szakszervezetek és diákszervezetek felhívására köztisztviselők, a magánszektorban dolgozók, nyugdíjasok és gimnazisták együtt tüntettek.
20:56, Frissítve: 21:21

A jövő mezőgazdasága

A jövő mezőgazdaságáról – a precíziós gazdálkodásról és a digitális mezőgazdaságról hallhattak beszélgetést az érdeklődők csütörtökön este a VM4K klubhelyiségében.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Olcsóbb lett a műtrágya

Ennek oka az illetékesek szerint az, hogy csökkent a vásárlóerő. Van elegendő műtrágya az országban.