Ugrás a tartalomra

9 hónap alatt 710 ezer migráns jutott be az EU-ba

2015-10-13
19:17
710 ezer – ennyi menekült, illetve migráns jutott be idén kilenc hónap alatt az Európai Unióba
710 ezer – ennyi menekült, illetve migráns jutott be idén kilenc hónap alatt az Európai Unióba. Csak szeptemberben 170 ezren érkeztek. Egy hónapja módosult a menekültek és bevándorlók útvonala, akkor, amikor Magyarország lezárta a magyar-szerb zöldhatárt. Észak-Vajdaságban már szinte egyáltalán nincsenek migránsok. Szabadkán, Magyarkanizsán és Horgoson egy hónapja még több ezren vártak arra, hogy átkelhessenek a szerb-magyar határon. Szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta azonban megváltozott a migránsok útvonala, így már a szerb-macedón határ melletti Presevóból egyenesen a szerb-horvát határ melletti Sidre utaznak a Közel-Keletről érkezők. A belgrádi buszpályaudvar melletti parkban kedd délután alig két tucat ember tartózkodott. Presevóba ugyanakkor most már naponta 5-6 ezren érkeznek. A helyi befogadóközpont munkatársai 24 órában végzik a regisztrációt, ennek ellenére folyamatosak a sorok. Aleksandar Vulin szerb szociálpolitikai miniszter a múlt héten jelentette be, hogy hamarosan hasonló ideiglenes befogadóközpont nyílik Bujanovácon, alig 28 kilométerre északra Presevótól, ahol szintén végeznek majd regisztrációt. A tárcavezető azt reméli, ezzel felgyorsul az ügyintézés.

Most

11:31, Frissítve: 11:39

Elengedtek öt tüntetőt

Szabadlábra helyezték azokat, akiket a Szerbiai RTV székházának elfoglalásakor vett őrizetbe a rendőrség - írja a Tanjug hírügynökség.
10:23, Frissítve: 10:39

Népszerűek-e az önkéntes nyugdíjalapok?

Szerbiában tavaly az év végéig a foglalkoztatottak 9 százaléka fizetett be rendszeresen valamely magánnyugdíjpénztárba, hogy idős korára legyen nyugellátása – közölte a Szerbiai Nemzeti Bank.
08:41, Frissítve: 09:22

Ma kezdődik a tavasz

Szerbiában 22 óra 58 perckor köszönt be a Ruđer Bošković csillagászati társaság értesítése szerint.
07:44, Frissítve: 08:41

A boldogság nemzetközi napja van

Az ENSZ Közgyűlése nyilvánította március 20-át e nappá, hangsúlyozva, hogy a "boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja".

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.