Ugrás a tartalomra

9 hónap alatt 710 ezer migráns jutott be az EU-ba

2015-10-13
19:17
710 ezer – ennyi menekült, illetve migráns jutott be idén kilenc hónap alatt az Európai Unióba
710 ezer – ennyi menekült, illetve migráns jutott be idén kilenc hónap alatt az Európai Unióba. Csak szeptemberben 170 ezren érkeztek. Egy hónapja módosult a menekültek és bevándorlók útvonala, akkor, amikor Magyarország lezárta a magyar-szerb zöldhatárt. Észak-Vajdaságban már szinte egyáltalán nincsenek migránsok. Szabadkán, Magyarkanizsán és Horgoson egy hónapja még több ezren vártak arra, hogy átkelhessenek a szerb-magyar határon. Szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta azonban megváltozott a migránsok útvonala, így már a szerb-macedón határ melletti Presevóból egyenesen a szerb-horvát határ melletti Sidre utaznak a Közel-Keletről érkezők. A belgrádi buszpályaudvar melletti parkban kedd délután alig két tucat ember tartózkodott. Presevóba ugyanakkor most már naponta 5-6 ezren érkeznek. A helyi befogadóközpont munkatársai 24 órában végzik a regisztrációt, ennek ellenére folyamatosak a sorok. Aleksandar Vulin szerb szociálpolitikai miniszter a múlt héten jelentette be, hogy hamarosan hasonló ideiglenes befogadóközpont nyílik Bujanovácon, alig 28 kilométerre északra Presevótól, ahol szintén végeznek majd regisztrációt. A tárcavezető azt reméli, ezzel felgyorsul az ügyintézés.

Most

20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 23:46

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.