Ugrás a tartalomra
Pixabay/ivabalk/illusztráció

Aggasztóan kevés a víz a Balatonban

2022.05.06
22:18
Forrás
Sokszínű Vidék
Az üdülési szezon végére akár 77 centiméterre is csökkenhet a vízszint az előjelzések szerint.

A hosszú aszályos időszak után Magyarország talajának vízhiánya vészes. Ez nemcsak a mezőgazdaságra, hanem a turizmusra is erős hatással van, hiszen a földek mellett a legnagyobb magyarországi tavak vízszintje is alacsonyabb az ideálisnál. A Velencei-tónál hónapok óta küzdenek, hogy az ideális közelébe kerüljön a vízszint, de nem jó a helyzet a Balatonnál sem.

Az elmúlt hetek esőzéseinek köszönhetően ugyan 104-105 centiméterre nőtt a Balaton szintje, ám tavaly ősszel 84-85 centit is mutatott a mérce, ami a téli vízszintnél 25-26, a nyárinál 35-36 centivel alacsonyabb – egyes vitorláskikötőket már nem tudtak használni a hajósok.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közlése szerint a tó vízgyűjtőjére hullott csapadék már tavaly is 30 százalékkal elmaradt a sokéves átlagtól, emiatt már 2021-ben is nagyobb volt az elpárolgott víz mennyisége, mint amennyi a  természetes vízbevétel.

Figyelmeztető jel, hogy míg 1921 és 1999 között nem akadt példa negatív vízháztartási helyzetre, addig az ezredforduló óta a tavaly immár a nyolcadik ilyen esztendő volt. Az elmúlt hetekben ugyan a korábbinál kedvezőbben alakult a csapadékhelyzet, ám a hosszú ideje tartó és halmozódó csapadékhiány miatt a vízgyűjtő-terület erősen kiszáradt, így a lehulló kevés csapadék csak átnedvesíti a talaj felső rétegeit, s emiatt a tó szempontjából nem keletkezik érdemi hozzáfolyás.

Előrejelzéseik szerint az üdülési szezon végére akár 77 centiméterre is csökkenhet a vízszint.

Bár ez a helyzet az üdülőknek nem a legideálisabb, a természet kamatoztathat belőle. A Balaton élővilágával foglalkozó szakemberek folyamatosan arról beszélnek, hogy a Balaton nyári vízszintjének 2019-es megemelése káros, ugyanis a magasabb vízoszlop hatására hőmérsékleti rétegződés alakul ki a vízben, ami beindít bizonyos biológiai folyamatokat, például elősegíti az algavirágzást, éppen ezért elegendő lenne nyáron 100 centiméteren tartani a tavat, sőt, a kutatások azt mutatják, hogy 90 centis vízállás alatt egyáltalán nem alakul ki tartós hőrétegeződés, s így elkerülhető az algásodás is.

 

Balaton
víz

Most

15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.

Népszerű