Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Aki akarja, már Szabadkán is felveheti az influenza elleni védőoltást

2022.10.04
13:07
2022.10.04
16:22
Forrás
Pannon RTV
Szabadkára is megérkezett a Vaxigrip nevű négykomponenses oltóanyag, amely felvehető valamennyi városi és külvárosi orvosi rendelőben, a választott orvosnál, előzetes időpont egyeztetés szerint.

Az influenza elleni védőoltás felvétele ajánlott minden 65 évnél idősebb páciens és a krónikus betegek számára.

Ljubica Skenderović fontosnak tartja, hogy minden évben felvegye a szezonális influenza elleni védőoltást. A hetes számú általános orvosi rendelőben kedd délelőtt be is oltatta magát. „Azért, mert szívbeteg vagyok, és cukorbeteg is. Tehát elővigyázatosságból.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Peić dr. Brigita a Szabadkai Egészségház hetes számú rendelőjének általános orvosa elmondta, a négykomponensű VaxigripTetra már jól bevált, évek óta ezt az oltóanyagot alkalmazzák a szezonális influenza ellen.

„Nagyon jó eredményeket érünk el vele, tehát nagyon jó ellenálló képességet ad a szervezetnek. Ajánljuk mindenkinek, főleg időseknek, persze és más krónikus betegeknek is. Ez a vakcina tulajdonképpen nem betegíti meg az embert, de viszont serkenti az immunitást, serkenti az antitestek termelését.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ezáltal pedig védelmet nyújt a betegség ellen. Ilyenkor kell felvenni, mielőtt belobban a járvány, mivel két hét kell ahhoz, hogy kialakuljon a szervezet ellenálló képessége - tette hozzá a doktornő. Mellékhatása nincs a vakcinának, egy-két nap alatt elmúló helyi bőrpír jelentkezhet.
Ivanka Beoković, a Szabadkai Egészségház igazgatója szerint Szabadkára elegendő mennyiségű szezonális influenza elleni védőoltás érkezett, amit a hétvégén szétosztottak a város és a környékbeli települések összes általános orvosi rendelője között.

„Minden orvosi rendelőben van elegendő vakcina. Az eljárás egyszerű a polgárok számára. Jelentkezni kell a választott orvosunknál, a helyileg illetékes ambulancián, az orvos egy általános vizsgálatot végez el, kikérdezi a pácienst, és gond nélkül felvehető az oltás.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Dr. Bohucki Nebojsa, a Szabadkai Közegészségügy Intézet járványügyi szakorvosa elmondta, Észak-Bácskába összesen tízezer adag VaxigripTetra védőoltás érkezett, Szabadkára 7500, Topolyára 1900, és Kishegyesre 600 dózis.

„Négy fajta különböző influenzavírus ellen véd, konkrétan az influenza A, szubtípus H1N1, aztán az influenza 1, H3N2, és két különböző szerotípus, influenza B ellen. Tehát ha valaki felveszi Vaxigrip védőoltást, lesznek antitestek négy különböző influenzavírus ellen.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Nemcsak a 65 évnél idősebbeknek, de a szív- és érrendszeri, a cukorbetegségben, daganatos megbetegedésekben, a krónikus máj- és veseelégtelenségben szenvedőknek, és a gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek is ajánlott felvenni a védőoltást a szakemberek szerint.

influenza elleni védőoltás
vakcina
Szabadka

Most

17:50, Frissítve: 18:23

Egy délután Arannyal

Megtartották az Egy délután Arannyal elnevezésű képzőművészeti és irodalmi versenyt az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában. Közel 50 felsős diák, három kategóriában mutatta be Arany János munkásságát, illetve Arany és Petőfi barátságát.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.