Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Aktuális problémák a régióban élők szemével

2020.06.09
08:55
2020.06.09
09:00
Forrás
Tanjug, Euronews
A régióban a szerb állampolgárokat aggasztják legkevésbé a koronavírus-járvány gazdasági következményei.

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint az itteni lakosság leginkább a koronavírus terjedése miatt aggódik. A szerbiai megkérdezettek kevesebb mint 40 százaléka tart a gazdasági következményektől, Szlovéniában ez az arány 69 százalék, a Bosznia-Hercegovinában 61 százalék. A szerb lakosság válaszadóinak 54 százaléka állította, hogy munkahelyi helyzetük többé-kevésbé megegyezik a korábbival. A válaszadók a 20 százaléka szerint viszont a munka mennyisége megnövekedett a koronavírus megjelenése előtti időszakhoz képest.

A magyar lakosságot leginkább érintő kérdés elsősorban a klímaváltozás és a migráció hosszú távú hatásai és csak másodsorban a koronavírus - derült egy május végi közvélemény-kutatásából, amelyet az Euronews felkérésére készítettek. A felmérésből az is megfigyelhető, hogy a magyar társadalom többsége szerint a járvány után mélyíteni kell az európai integrációt. A válaszadók mindössze 8 százaléka vélte úgy, hogy a világjárvány jelenti a legnagyobb veszélyt az emberiségre. Az emberek 23 százaléka úgy tartja, a jövőben nemzetállamok hatáskörét kellene erősíteni. Az egészségügyi ellátást, az államadósság kezelését és a szociális ellátást például a válaszadók továbbra is nemzeti hatáskörben szeretnék tudni, míg a klímavédelem területén a többség szívesebben látna uniós irányítást.

aktualitások
Szerbia
Magyarország
koronavírus
klíma
migráció
közvélemény

Most

07:52, Frissítve: 10:36

Ismét fellángolhat a gázai-izraeli harc

zrael a Gázai övezetből útnak indított gyújtóléggömbökre válaszul ismét légitámadásokat hajtott végre a Hamász létesítményei ellen – tudatta csütörtök éjjel az izraeli hadsereg.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.